open-navfaktor-logo
search
Traže istragu
Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv tužioca Kajganića, Tadić i Salihovića
Pravni tim Ejupa Ganića podnio je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v. d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i Gorana Salihovića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.
21.06.2022. u 09:24
get url
text

Protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnesene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

U informaciji, koju je medijima proslijedio advokat Senad Pećanin iz pravnog tima Ejupa Ganića, navodi se kako su prijavljeni ovom krivičnom prijavom, u svojstvu tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu "Dobrovoljačka", odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i drugi, poduzimajući radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja.

Podnosilac prijave vjeruje da će Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo detaljno ispitati navode prijave i poduzeti sva svoja zakonom propisana ovlaštenja u cilju utvrđivanja tačnosti njenih navoda.

Kao osnov ove prijave navodi se nepostupanje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, prijavljenih lica, po odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić 12. jula 2016. godine kojom su odbačene / odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu "Dobrovoljačka". Svako od prijavljenih lica, tužioci Salihović, Tadić i Kajganić, odbilo je da prihvati nacrt te odluke i, iz njima poznatih razloga, prihvatilo pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je dana 26. aprila 2022. godine rezultiralo podizanjem optužnice protiv podnosioca prijave i još devet optuženih lica.

Podnosilac prijave smatra također da je Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu postupalo nezakonito što će biti predmet utvrđivanja u postupku po ovoj prijavi.

Napomenuto je da je ova prijava rezultat nezakonitog rada Tužilaštva BiH, čiji rad je u više navrata od različitih međunarodnih institucija ocijenjen kao manjkav i neučinkovit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.