open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Pravo da parkiraju na posebno označenom mjestu uskoro će imati i oni sa 80 posto invaliditeta
Do sada su pravo na znak pristupačnosti, odnosno pravo da parkiraju na mjestu označenom za osobe sa invaliditetom, imale samo osobe sa invaliditetom od 100 posto, a vrlo brzo imat će i osobe sa invaliditetom od 80 posto i više. 
28.12.2023. u 16:11
get url
text

Ovo je rezultat izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini koje je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon što je to ranije učinio Zastupnički dom Parlamenta BiH. 

Na današnjoj sjednici Doma naroda ovo nije bila redovna tačka dnevnog reda, ali je predsjedavajući ovog doma Kemal Ademović na sjednici obavijestio delegate da je Kolegij Dom naroda danas, djelujući kao komisija, postigao saglasnost o zakonu čime se smatra usvojenim.

Izmjene Zakona predložili su i u parlamentarnu proceduru u aprilu uputili zastupnici Demokratske fronte u bh. Parlamentu. 

- Da paradoks bude veći, osoba sa invaliditetom od 80 posto koja dolazi iz neke od susjednih država i koja legalno, u svojoj državi, dobije znak pristupačnosti, svoje vozilo, ponovo legalno, može parkirati na označeno parking mjesto za osobe za invaliditetom bilo gdje u BiH, ali građani BiH sa istim procentom invaliditeta, to pravo nemaju u vlastitoj državi. Iz tog razloga smo pokrenuli izmjenu navedenog zakona, kako bi se minimalni procenat invaliditeta za ostvarivanje prava na znak pristupačnosti spustio na 80 posto - naveli su tada iz DF-a.

U izmjenama Zakona navedeno je da stupaju na snagu osmi dan od objave u Službenim novinama Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.