open-navfaktor-logo
search
Rođenje Hrista
Pravoslavni vjernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik
Širom svijeta pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas obilježavaju Božić.
07.01.2024. u 07:35
get url
text

VEZANI TEKST - Badnje veče u glavnom gradu BiH: Ispred Stare pravoslavne crkve u Sarajevu zapaljen badnjak

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

Božiću prethodi post od 40 dana, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna. Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa "Hristos se rodi", a odgovara se sa "Vaistinu se rodi". Božić se slavi tri dana.​​​​​​​

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom u Božićnoj poslanici je istakao da je to praznik vječne radosti i vječnog života, praznik Hristova rođenja.

- Dok slavimo Hristovo rođenje, razmislimo o nama samima, jer čovjek je Božiji blagoslov - kazao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U poruci se osvrnuo na ratove u svijetu, te pozvao na mir.

- Osuđujemo sve zločine i osvete i pomolimo se za sve koji stradaju na Bliskom Istoku. Ne budimo navijači u sukobima i ratovima već mirotvorci molitvama i apelima da ratovi i neprijateljstva stanu, a mir Božji i dobra volja među ljudima i narodima čitavog svijeta zavlada. S tim molitvama i vapajima želimo vam sretan Božić i sretnu i blagoslovljenu Novu 2024. godinu - kazao je Hrizostom.

Redakcija Faktora svim čitateljima pravoslavcima čestita ovaj veliki praznik, uz želje da ga provedu u sreći, zdravlju miru i blagostanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.