open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Prebačen u KPZ Zenica: Određen pritvor bivšem načelniku Ilidže Senaidu Memiću
Kantonalni sud Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor Senaidu Memiću, bivšem načelniku Općine Ilidža i aktuelnom ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji, nezvanično saznaje Faktor.
13.05.2023. u 21:21
get url
text

VEZANI TEKST - Memić najavio ostavku na mjesto ambasadora, prije početka ročišta sin mu poručio: "Samo polako, sve će biti u redu"

Memić je nakon odluke Kantonalnog suda prebačen u Kazneno popravni zavod Zenica.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tražilo je određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, a na ročištu su istakli kako je Memić ambasador BiH u Maleziji te da posjeduje diplomatski pasoš. Također, naveli su iz Tužilaštva, u Maleziji je Memiću osiguran boravak te ima stalna primanja.

Memić se sumnjiči za izdavanje nezakonitih urbanističkih dozvola u periodu dok je bio načelnik Općine Ilidža i to tokom 2013, 2015. i 2017. godine. Odnosno, sumnjiči se da je kao načelnik iskoristio službena ovlaštenja na štetu službene dužnosti. On je u tom periodu, kako navode iz Tužilaštva, prijetio nekim uposlenicima Općine Ilidža da će ostati bez posla, a oni su usljed pritisaka i straha morali postupiti po uputama, navedeno je iz Tužilaštva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.