open-navfaktor-logo
search
"Smrt Balijama"
Precrtani uvredljivi grafiti na mostu "Franje Tuđmana" u Čapljini
Uvredljivi grafiti koji su u četvrtak osvanuli na mostu "Franje Tuđmana" u petak u Čapljini, u Bosni i Hercegovini, su intervencijom gradskih službi precrtani. 
04.02.2023. u 14:10
get url
text

Grafiti su bili usmjereni protiv povratnika Bošnjaka i nalazili su se na istočnoj strani mosta.

Više od dvadeset godina prošlo je od povratka prvih Bošnjaka u ovaj grad, a do danas u njemu nije bilo međunacionalnih tenzija i incidenata ovakve vrste. Na mostu je u četvrtak pisalo: "Smrt Balijama" i "Klat ćemo muslimanske žene i djecu".

VEZANI TEKST - Grad Čapljina osudio uvredljive grafite, iz Medžlisa poručuju da to nije dovoljno

- Neodgovorni pojedinci su iscrtali grafite neprimjerenog sadržaja s ciljem vrijeđanja bošnjačkog stanovništva i poticanja mržnje, netrpeljivosti i podjela među stanovnicima Čapljine. Nadamo da će se počinitelji prepoznati i da će se reagirati iz više različitih institucija. Ja u ovom trenutku mogu pozvati građane Čapljine da se odgovorno ponašaju prema sebi, pa i prema sugrađanima. Gradska vlast naravno osuđuje čin, te smo odmah po saznanju reagirali i grafite prefarbali. Čapljina je ugodno mjesto za život svakog čovjeka, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili rasnu pripadnost - izjavila je glasnogovornica Gradske uprave Čapljina Danijela Nogolica.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona rečeno je da je prijava o sada već precrtanim grafitima zaprimljena, te da je započela istraga s ciljem otkrivanja i sankcioniranja počinitelja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.