open-navfaktor-logo
search
Mostar
Pred BH blokom je "vrući" vikend: Privoliti Ćavar da glasa za Guzina, a potom odabrati Baraliju ili Zalihića
Vikend za dogovore o gradonačelniku Mostara je pred BH blokom. Prekid jučerašnje sjednice Gradskog vijeća (GV) i nastavak u ponedjeljak zatražen je kako bi se još jednom pokušale obaviti konsultacije prvenstveno unutar te stranačke koalicije. 
13.02.2021. u 10:39
get url
text

Gradonačelnik po principu rotacije potencijalno je rješenje koje je na stolu od jučer ujutro. Sada se, kako se može čuti iz mostarskih stranačkih odbora, prvenstveno mora postići dogovor unutar Naše stranke (NS) i njihovih vijećnika u GV Mostara, a potom između NS-a i Socijaldemokratske partije (SDP). 

VEZANI TEKST - Komšić: Još postoji prilika da Mostar izabere promjene

Da bi ispoštovali dogovor o rotaciji kandidata na poziciji gradonačelnika, što i sami zagovaraju, Naša stranka prvenstveno mora privoliti svoju vijećnicu Bošku Ćavar da glasa za Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar). 

Drugi problem unutar BH bloka, čak i ako Ćavar pristane, je ko će biti njihov kandidat na poziciji gradonačelnika kada Guzinu istekne period u kojem će obnašati tu funkciju. U igri su dva imena - Irma Baralija ili Arman Zalihić. 

Ćavar je jučer novinarima izjavila da ne želi podržati Guzina, a uvjerava da ne bi glasala ni za HDZ-ovog kandidata Marija Kordića. Rekla je da ostaje pri svom stavu da će prilikom glasanja biti suzdržana. 

- Moji birači nisu ni ljudi iz HDZ-a niti iz SDA. Ostajem pri svom. Moj izbor je Irma Baralija - rekla je Ćavar, premda je Guzin nestranačka ličnost.

VEZANI TEKST - Iz HDZ-a nakon prekida sjednice GV: Nije bilo prijedloga o rotaciji gradonačelnika Mostara

Da bi princip rotaciije dvoje vijećnika na poziciji gradonačelnika dobio podršku i funkcionirao, glas vijećnice Ćavar je neophodan. Osamnaesta ruka iz drugih stranka koje ne žele ovakvo rješenje nije opcija o kojoj se uopće razmišlja. Naime, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Hrvatska republikanska stranka (HRS) jučer su, čim se princip rotacije spomenuo u medijima, odmah izašli sa isključivim "ne" pred javnost. 

HDZ računa na to da će dogovori unutar BH bloka doživjeti krah, a u tom slučaju gradonačelnik će biti njihov Mario Kordić. 

Koalicija za Mostar je prihvatila princip rotacije i oni ne učestvuju više u bilo kakvim pregovorima pred sjednicu u ponedjeljak, jer za tim nema potrebe. To nam je jutros potvrdio i Salem Marić, predsjednik mostarske SDA. Kaže da ne zna šta se trenutno dešava unutar BH bloka. 

- Mi čekamo pozive od njih. Za nas ne postoji nikakav problem. Prijedlog rotacije je došao iz BH bloka, nismo ga odbili. Za nas je posve prihvatljiv, jedini uvjet je da prvi gradonačelnik u ovom prvom dijelu mandata bude naš kandidat dr. Zlatko Guzin, jer je on već ušao u drugi krug glasanja u Gradskom vijeću i ne može se sad vraćati izborni proces na početak - kaže Marić. 

VEZANI TEKST - Mostar: Zašto je nervozan HDZ-ov Ivan Zelenika?

Prijedlog rotacije SDA-u i njenom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću te ostalim strankama unutar Koalicije za Mostar došao je iz partijskih centrala SDP-a i Naše stranke u Sarajevu. Izetbegović je još jučer, neposredno nakon ponude, odmah potvrdio da takvo što SDA prihvata te je to javno i saopćio. Isprva je i HDZ bio u igri dok nisu odbili da o tome uopće razgovaraju, pa je i Zalihićeva prva izjava o principu rotacije bila u skldu s računicom da je i HDZ tu. 

- To je princip da imamo vladajuću koaliciju HDZ-a BiH, Koalicije za Mostar i BH bloka, koje bi dale tri gradonačelnika na po 16 mjeseci. To je prihvatio Bakir Izetbegović i to nas raduje. Vidjet ćemo hoće li biti prostora da se o tome razgovara. To se može riješiti u sklopu političkog dogovora uz dalja podnošenja ostavki, a cilj je da nemamo pobjednike i poražene, već da imamo vlast koja će rješavati probleme građana. Dosta nam je psihoza o prodajama. Vidjet ćemo je li to moguće provesti, sporazum će svima biti ponuđen. Svi imaju pravo na to pristati ili odbiti - izjavio je Zalihić.

Statut Grada Mostara se ne bi mijenjao, a na bazi dogovora o podnošenju ostavki i rotacije sve bi konačno moglo funkcionirati. Hoće li se to obistiniti, javnost će znati najkasnije u ponedjeljak. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.