open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Pred delegatima Doma naroda imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, primjena Schmidtovih amandmana
Pred delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu će se naći Odluka o imenovaju nedostajućih sudija u Ustavni sud Federacije BiH.
19.10.2022. u 09:16
get url
text

Riječ je o odluci predsjednika Federacije Marinka Čavare uz saglasnost dva potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

To je odluka o potvrđivanju odluke o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH gdje su imenovani, nakon što je provedena procedura Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Imenovani kandidati za sudije su Mirko Miličević, Branimir Orašanin i Ajša Softić.

- Smatram da će se većina delegata koja dođe, opredijeliti da mi damo podršku i saglasnost na potvrđivanje ove odluke, da popunimo Ustavni sud FBiH, nakon svega što je Čavara radio u ove dvije-tri godine, blokada i opstrukcija zbog kojih sam ga javno prozivao, upozoravao na sjednicama Doma naroda tri godine - izjavio je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Druga tačka današnje sjednice je izbor nedostajućeg sudije Ustavnog suda FBiH.

- U Ustavnom sudu je devet sudija, nedostaju četiri sudije, imamo u odluci trojicu, jedan fali. Očigledno je da nije postojala saglasnost oko četvrtog sudije. I mi sada imamo situaciju da Dom naroda po Schmidtovim amandmanima, što je dodobro, bira to četvrtog sudiju.

Ranije je u penziju otišao sudija iz reda Bošnjaka, sasvim je logično i opravdano da taj nedostajući sudija bude izabran iz reda bošnjačkog naroda. Mi već sada imamo tri Hrvata, dva Srbina, ako bude potvrđena odluka imat ćemo dva Bošnjaka, i jedan iz ostalih.

Nedostajući sudija, deveti bi trebalo da bude iz reda bošnjačkog naroda. Kako ćemo ga birati, prva situacija i nisam siguran, postoji sekretarijat Doma naroda, bit će i vanredni kolegij, razmotriti i vidjeti kakva će biti procedura izbora tog četvrtog sudije - objašnjava Duvnjak i dodaje: 

- Ovo je po prvi put procedura koja će se provoditi u ovom Domu od nastanka Federacije. Po amandmanima koji su nametnuti 2. oktobra u 19 sati.

Imat ćemo obavezu da glasamo o najbolje rangiranim kandidatima iz reda nekog konstitutivnog naroda. Sad je pitanje tehnike kako će se glasati. Naša obaveza je da budu najreferentniji i najkvalitetniji kandidati.

Veoma je zanimljivo a što otvara mnoge dileme, možda i pitanje za OHR je hipotetički mi sutra imamo kvorum sa 29 delegata. Dom naroda ima 58 delegata, u aktuelnom imamo 56 zbog smrti dvoje kolega. I većina od 56, natpolovična je 29. Sa 29 imamo kvorum i možemo raditi.

Visoki predstavnik za segment izbora sudija koje mi biramo je donio odluku da se te nedostajuće sudije biraju sa većinom glasova prisutnih i onih koji glasaju, što znači može biti prisutno dovoljno za kvorum 29 i većina od tog broja je 15. Šta znači "onih koji glasaju". Da li će se ovdje računati glasovi suzdržanih? - postavio je pitanje Duvnjak.

VEZANI TEKST - Hoće li Dubravko Čampara biti četvrti sudija Ustavnog suda FBiH?

Izvjesnih problema bi moglo biti u vezi s odabirom četvrtog sudije jer, kako nezvanično sazajemo, postoji mogućnost da NiP i HDZ za četvrtog sudiju "proguraju" Dubravka Čamparu koji se izjašnjava kao ostali.

Time bi se narušio balans u Ustavnom sudu FBiH pa bi umjesto jednog iz reda ostali bilo dvoje sudija, a umjesto tri Bošnjaka, bila bilo bi dvoje Bošnjaka-sudija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.