open-navfaktor-logo
search
Protest antifašista
Pred katedralom transparent "Ustaše su zločinci" i cvijet na policijskoj barikadi
Antifašisti u Sarajevu su osim okupljanja na Marijin Dvoru i šetnje u znak sjećanja na žrtve zločina koje je počinio NDH u Drugom svjetskom ratu nad građanima Sarajeva i na druge načine iskazale svoj protest zbog mise za žrtve Bleiburga u katedrali u Sarajevu.  
16.05.2020. u 12:19
get url
text

Jedna žena je u blizinu katedrale došla sa transparentom na kojem je pisalo "Ustaše su zločinci" i "Fašisti nisu 'nevine žrtve'", zbog čega su je evidentirali pripadnici MUP-a KS koji od jutros drže blokiranim uže područje oko katedrale zbog održavanja mise.

{$galerijaFotografija}

Također, jedan Sarajlija je prišao policijskoj barikadi te na zaštitnu ogradu stavio cvijet. Policiji je pružio ruku, a oni su odbili pozdraviti se. Nakon što je čovjek otišao policajac je skinuo cvijet te ga bacio u odvod.

- Sram vas bilo sviju, fašisti. Sramite se svi policajci. Vaši roditelji su školovani partizanskom krvlju. Neće se danas ništa desiti, ali hoće za par dana. Mi smo ludi. Čuvate svinje na vlasti, sram vas bilo - rekao je jedan od okupljenih s transparentima u blizini katedrale. 

Niko od okupljenih nije smio prići policijskoj ogradi. Mala grupa antifašista okupila se u ulici Ferhadija, dok je druga grupa u Štrosmajerovoj koju osiguravaju jake policijske snage. Okupljeni tu pjevaju i uzvikuju "Smrt fašizmu". 

I načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić stoji nedaleko od okupljene grupe u Štrosmajerovoj. Pred katedralu je došao i ministar policije KS Ismir Jusko.

{$galerijaFotografija}

PXL_160520_28963462.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.