open-navfaktor-logo
search
Jedini bh. grad na moru
Pred početak sezone u Neumu: Gradonačelnik i hotelijeri se nadaju domaćim turistima
Situacija sa pandemijom koronavirusa i ove godine uzrokovala je propadanje predsezone u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru.
22.04.2021. u 07:45
get url
text

Turistička zajednica HNK i hotelijeri u Neumu spremni dočekuju sezonu, a uzimajući u obzir trenutno stanje u svijetu, regionu i kod nas, velika očekivanja i ovog ljeta imaju od domaćih gostiju, u koje se uzdaju da bi mogli spasiti makar tri mjeseca sezone. 

VEZANI TEKST - Neum se priprema za početak sezone, hoteli se otvaraju 1. maja

Gradonačelnik Neuma Dragan Jurković ističe da se zbog pandemije i slabe procijepljenosti stanovništva teško može očekivati veći broj stranih gostiju.

- Predsezona je ove, kao i prošle godine, ostala skoro pa u potpunosti upražnjena. U tom periodu obično u Neumu budu gosti iz zapadnih zemalja i azijskog područja, koji su u vremenu pandemije spriječeni putovati, kao i većina ostalih. Određeni broj gostiju očekuje se oko 1. maja, ukoliko to situacija bude dozvoljavala, i to su većinom sve domaći gosti, eventualno dio gostiju iz regije.

Nalazimo se u vremenu gdje je sve neizvjesno, pa tako i turistička sezona, no ipak, nadam se kako će se epidemiološka situacija poboljšati i da ćemo imati koliko-toliko uspješnu turističku sezonu. Na nama je da radimo, prilagodimo se uvjetima takvim kakvi jesu. Pokušat ćemo našu ponudu poboljšati i ujedno prilagoditi novonastaloj situaciji, kako bi naši gosti u Neumu proveli samo ugodne trenutke - kazao je za Fenu Dragan Jurković.
 

Dragan Jurković (Foto: FENA)

Andrija Krešić, predsjednik turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, ističe kako je oduvijek u Neumu u samoj sezoni najveći broj domaćih gostiju, ali da se posljednjih godina broj gostiju iz regije uveliko povećao.

- Neum se priprema za sezonu uobičajenim načinom, kao što je to pripremano svih ovih godina. Očekivanja su velika s obzirom na okolnosti koje su nas zadesile. Tu vlada jedan optimizam, ali isto tako vlada nejasna situacija, šta i kako će biti. U sklopu tih priprema, ja govorim za Neum, ali isto tako se radi na prostoru čitavog kantona. I u Međugorju se očekuju neki pomaci u odnosu na prošlu godinu. Veliki je tu upitnik.

Ima puno najava za bookinge, ali ostaje na najavama jer ljudi ne znaju kakva će situacija vladati u tom trenutku, kakva će biti situacija u našoj zemlji, ali i u zemljama iz kojih bi dolazili potencijalni gosti. Sve oči su ponovo uprte u domaće goste i u tom pravcu djeluje i turistička zajednica kako bi domaći gosti što više došli u Neum. Također, prošle godine je puno gostiju bilo iz Srbije, a nadamo se da će tako biti i 2021 – kaže za Faktor Andrija Krešić. 

VEZANI TEKST - Sarajlija otvorio sezonu kupanja u Neumu

Davor Krešić, direktor prodaje i marketinga hotela Sunce u Neumu, kaže da su hoteli u Neumu bili spremni od 15. marta da budu otvoreni. 

-  Imali smo velike najave sa inostranih tržišta od 15. marta, ali kako se pandemija produžila te su najave i grupe stornirane, tako da nismo otvarali hotele. Što se tiče samih priprema, mi krenemo s pripremama već na kraju prošle sezone. Čekamo goste i da nam se popravi vrijeme, budući da ćemo uglavnom biti orijentirani na domaće tržište. Prošle godine su hotelijeri najlošije prošli, budući da smo mi uistinu samo dva i po mjeseca odlično radili.

Neumski hoteli u prosjeku rade devet ili deset mjeseci, tako da nama tih osam mjeseci nerada niko ne može vratiti, isto kao što nam je sada predsezona izgubljena. Optimistični smo što se tiče same špice sezone, nadamo se i da će se pandemija smiriti i da će nas vrijeme poslužiti, budući da nam zbog domaćeg tržišta vrijeme igra jako veliku ulogu. Sa inostranim tržištem to i nije slučaj. Nadamo se da bi i podsezona mogla biti dobra i da bi nam se ove grupe iz predsezone koje su otkazane mogle prebaciti na podsezonu – kaže za Faktor Davor Krešić.  

Kako dodaje, hotelijeri su optimistični iako je ova predsezona definitivno izgubljena. Osvrnuo se i na zainteresiranost turista za prvomajske praznike.

- Najava za 1. maj ima, gdje naši domaći gosti igraju na last minute. Mi se nadamo da će ta "ludnica" s rezervacijama krenuti možda od ponedjeljka ili utorka, budući da svi gledaju kakvo će biti vrijeme i gdje bi mogli ići jer ima dosta destinacija na tržištu koje se nude za 1. maj. Do sada nam je popunjenost nekih 25 posto, ima još dosta slobodnog mjesta, ali mislimo da se u posljednji tren sve to može popuniti - pojašnjava Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.