open-navfaktor-logo
search
Optuženo 10 osoba
Pred Sudom BiH danas izjašnjavanje o krivnji u slučaju "Dobrovoljačka"
Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je predviđeno izjašnjavanje o krivnji u slučaju "Dobrovoljačka" i događajima koji su se dogodili 3. maja 1992. godine u toj ulici u Sarajevu, najavljeno je iz Suda BiH.
12.07.2022. u 09:08
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju Dobrovoljačka ulica, šta je o tim događajima iz 1992. govorio Kukanjac

Tužilaštvo BiH 27. aprila podiglo je optužnicu protiv 10 osoba u predmetu “Dobrovoljačka” Ejuba Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiške.

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH u kojoj se, između ostalog, navodi da su optuženi za vrijeme obavljanja tadašnjih funkcija u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.

Ejup Ganić obavljao je tada dužnost člana Predsjedništva RBiH, Zaim Backović bio je član Operativnog centra Štaba Teritorijalne odbrane RBiH, Hamid Bahto bio je komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Stari grad Sarajevo, Hasan Efendić bio je komandant Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, dok je Fikret Muslimović obavljao dužnost načelnika sigurnosti u Republičkom štabu Teritorijalne odbrane BiH.

Jusuf Pušina bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH i načelnik štaba MUP RBiH, Bakir Alispahić bio je načelnik Centra službi sigurnosti Sarajevo i član Štaba MUP RBiH, Enes Bezdrob obavljao je dužnost načelnika Stanice javne sigurnosti Stari grad, Ismet Dahić bio je komandir Policijske stanice Stari grad, dok je Mahir Žiško bio načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

VEZANI TEKST - Kolona u Dobrovoljačkoj je bila legitimni vojni cilj, za otmicu Alije Izetbegovića niko nije odgovarao

Kako je navedeno u optužnici, oni su planirali, podstrekavali, naredili i izvršili napad na mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da su s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske proveli temeljitu istragu u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.