open-navfaktor-logo
search
Bivši entitetski premijer
Pred završnicu suđenja Aleksandru Džombiću, tužilaštvo najavilo izmjenu optužnice
Tužilaštvo RS-a najavilo je danas, pred završnica suđenja bivšem premijeru RS-a Aleksandru Džombiću, izmjenu optužnice.
04.10.2023. u 16:11
get url
text

Suđenje Džombiću je ušlo u samu završnicu i ostao je još jedan vještak do završetka dokaznog postupka, a tužilac Radenko Janković je danas najavio da će prije iznošenja završnih riječi biti izmjena u optužnici, ne precizirajući u kojem dijelu.

- Nekih izmjena će biti. Planiram izmjenu optužnice - kratko je kazao tužilac u Okružnom sudu Banja Luka.

Džombić je optužen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, odnosno za malverzacije oko dodjele kredita od 19,4 miliona KM "Energoliniji" 2012. godine

Optužnica ga tereti da je svjestan svog uticaja, prekršio odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost "Energolinije" potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke (EIB) preko IRB-a RS, ovoj zvorničkoj firmi dodijeli kredit, koji nikada nije vraćen, a jedno vrijeme ga je plaćala "Alumina" koja je bila jemac i vratila ukupno oko šest miliona KM.

Oko pola novca iz kredita je samo djelimično iskorišteno za tražene investicije, a ostalo je iznijeto iz BiH.

"Alumina" i "Energolinija" su inače sestrinske firme, koje su, uz još nekoliko drugih, napravili bivši vlasnici iz Litvanije, tako što su podijelili grupaciju "Birač".

Vještak ekonomske struke Marko Zelinčević, koji je uradio finansijsko vještačenje po nalogu tužilaštvu, danas je u sudu bio kategoričan da zvornička firma "Energolinija" nije bila kreditno sposobna da joj se odobri bilo kakav kredit, pa tako ni sporni iznos od 19,4 miliona KM.

- Na osnovu svih pokazatelja iz finansijskog izvještaja nije se mogao odobriti kredit "Energoliniji" do bilo kojeg iznosa, jer nije imala kreditnu sposobnost - kazao je vještak Zelinčević i podvukao da ovo privredno društvo ne bi moglo da izmiri svoje obaveze, pa makar i iz stečajne mase.

Tokom njegovog svjedočenja, optuženi Džombić se u nekoliko navrata okrenuo i osmjehivao na pojedine tvrdnje ovog svjedoka.

Branilac Džombića, advokat Zoran Bubić, ocijenio je da IRB nije komercijalna nego razvojna banka, da je njen cilj, između ostalog, "ravnomjeran regionalan razvoj i povećanje zaposlenosti", da je "Alumina" bila sudužnik na kreditu… Ali je vještak ostao pri tvrdnjama da primarni izvor otplate kredita nije bio obezbijeđen kroz imovinu ili gotovinu dužnika, odnosno "Energolinije".

- Da li vaše mišljenje mijenja to što je "Alumina" bila sudužnik - upitao je Bubić.

- Ne - bio je kategoričan vještak i u nekoliko navrata ponovio da ostaje pri mišljenju da nisu bili ispunjeni usplovi za davanje kredita "Energoliniji".

Na istim stvarima kao i odbrana, insisitrao je i predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović koji je čak izjavio "niko ne daje kredit na lijepe oči" i da su "neki u boljoj , a neki u lošijoj kondiciji, a jemci su tu ako nešto zapne", ali vještak nije odstupio od svojih stavova.

- Još jednom da ponovim, nije bilo uslova za davanje kredita - kazao je Zelinčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.