open-navfaktor-logo
search
Dodatna sredstva
Predaja zahtjeva već od 1. aprila: Šest miliona KM za egzistencijalnu naknadu borcima u TK
Za egzistencijalnu naknadu boraca mlađih od 57 godina, koji su najmanje godinu nezaposleni i imaju najmanje godinu boračkog staža, Tuzlanski kanton izdvojit će ukupno šest miliona maraka, saopćio je danas ministar za boračka pitanja TK Amir Kulaglić.
10.03.2020. u 15:54
get url
text
Amir Kulaglić, ministrar za boračka pitanja TK
Amir Kulaglić, ministrar za boračka pitanja TK

- Reducirali smo iznose za neke druge namjene i tako oslobodili dodatnih pola miliona KM za egzistencijalnu naknadu. Već ranije smo osigurali 5,5 miliona za tu namjenu, što znači da ćemo ukupno imati šest miliona za obavezu koju propisuje novi federalni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica - rekao je Kulaglić.

Ministar je pojasnio da je novac za pojedine namjene reduciran na način da boračka populacije na bude ugrožena.

Skupština TK je 14. februara u nacrtu usvojila izmjene Zakona o dopunskim pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a krajem marta trebao bi biti usvojen prijedlog.

- Nama nakon usvajanja Zakona, slijedi donošenje podzakonskih akata. U TK imamo oko 7.500 demobilisanih boraca, koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje duže od godinu i bili su pripadnici Armije RBiH duže od godinu. Svi stariji od 57 godina egzistencijalnu naknadu dobijaju sa nivoa FBiH, dok će oni mlađi svoja prava ostvarivati sa nivoa kantona. Nama je primarni cilj da motivišemo naše saborce i prijatelje, koji mogu raditi, da se zaposle, a naše je opredjeljenje da im u tome pomognemo - kaže Kulaglić.

S obzirom na to da spomenuti zakon još nije usvojen, dodaje ministar, rano je govoriti o iznosu egzistencijalne naknade u TK.

- Nadam se da ćemo imati dovoljno novca da bi branioci mlađi od 57 godina imali pristojnu egzistencijalnu naknadu. Federalni nivo je osigurao pet KM po jednom mjesecu provedenom u Armiji RBiH, s tim da oni imaju manji broj zahtjeva u odnosu na projekcije. Očekivano je 25.000 demobilisanih branilaca starijih od 57 godina, međutim oni su dobili 13.800 zahtjeva. S tim u vezi oni će osloboditi jedan dio sredstava, a na osnovu razgovora s federalnim ministrom Bukveravićem, imamo očekivanje da će FBiH preuzeti dio branilaca s područja TK, bar onih koji su povratnici u RS - navodi Kulaglić.

Ukoliko sve bude po planu, demobilisani borci mlađi od 57 godina bi nakon 1. aprila počeli s predajom zahtjeva i od tada bi teklo njihovo pravo na egzistencijanu naknadu.

Pored toga, Ministarstvo za boračka pitanja TK izdvojilo je dodatnih 100.000 KM za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, pa iznos za ovu namjenu u Budžetu TK za tekuću godinu iznosi 200.000 KM.

- Naših 200 hiljada KM udružit ćemo sa 400.000 KM federalnog Zavoda PIO i Ministarstva za boračka pitanja FBiH, tako da ćemo za zapošljavanje djece poginulih boraca imati oko 600.000 KM. Danas je Vlada TK pojednostavila uvjete i kriterije za zapošljavanje demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Za zapošljavanje i samozapošljavanje u budžetu imamo planiran milion KM, a ovim pojednostavljenim postupkom, moći ćemo godišnje raspisati dva ili tri javna poziva, a samim tim zaposliti više demobilisanih boraca - kaže Kulaglić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.