open-navfaktor-logo
search
Sporazum ili presuda
Predizborna priča i prikupljanje glasova: Ko je zaslužan za izbore u Mostaru?
Izbori u Mostaru se još uvijek ne bi desili da nije bilo Irme Baralije. Ponosan sam što dijelimo iste ideje i vrijednosti – poruka je Srđana Mandića, potpredsjednika Naše stranke, objavljena na društvenim mrežama.
14.08.2020. u 16:29
get url
text

Baralija, građanka Mostara, podnijela je tužbu protiv Bosne i Hercegovine Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, zbog neodržanja izbora u gradu na Neretvi od 2008. godine.

 

Sud je zaključio da tužena država mora izmijeniti Izborni zakon najkasnije u roku od šest mjeseci od kad ova presuda postane konačna, da bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

VEZANI TEKST - Dom naroda usvojio izmjene Zakona: Bit će izbora u Mostaru

Ukoliko tužena država propusti to učiniti, Sud je konstatovao da Ustavni sud ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje.

Da li je uistinu presuda iz Strasoburga bila presudna za održavanje izbora u Mostaru?

Zasigurno nije, jer ovaj sud je donio i presude "Sejdić-Finci" prije 11 godina, presudu po tužbi Azre Zornić prije pet godina i presudu u slučaju Ilijaza Pilava, prije četiri godine, ali ni do danas niti jedna nije implementirana jer je potrebna politička volja i dogovor.

Izbora u Mostaru ne bi bilo da 17. juna ove godine lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu potpisali sporazum o održavanju izbora u Mostaru koji tretira usaglašeni model Izbornog zakona te izmjene Statuta Grada Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.