open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Predložena obustava plaće za neopravdano odsustvo sa sjednica, evo kako se parlamentarci sada pravdaju
U parlamentarnu proceduru upućene su dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se želi obustaviti isplaća plaća onim parlamentarcima koji neopravdano ne dođu na sjednicu.
30.05.2022. u 07:49
get url
text

- Zastupnicima i delegatima u Parlamentamoj skupštini BiH koji u tekućem mjesecu bez opravdanog razloga ne budu prisutni na bar jednoj sjednici doma i na bar jednoj sjednici komisije doma, neće biti isplaćena plaća za taj mjesec – piše u prijedlogu koji je uputio Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Međutim, pitanje je ko će i kako utvrditi neopravdano odsustvo. I sam Zvizdić konstatuje u obrazloženju da su parlamentarci stranaka iz RS-a od jula prošle godine do februara ove godine blokirali rad institucija BiH, nisu dolazili na sjednice, a dobijali su pune plaće od 5.000 KM pa i više. Oni nikako nisu pravdali svoje odustvo. 

Često se na početku sjednica domova Parlamenta BiH može se čuti da su svoje odsustvo pravdali ti i ti parlamentarci. Ali, kako nam je pojašnjeno u bh. Parlamentu, klubovi vode evidenciju prisustva, a zastupnici i delegati se samo jave da neće doći, bez ikakvog daljnjeg obrazloženja i opravdanja. Tako bi svaki parlamentarac mogao opravdati odsustvo i "izmaći" kazni, pod uvjetom da ovakav prijedlog dopuna zakona prođe, a teško da hoće.

Alma Čolo, zastupnica SDA, kazala je da bi se to moglo riješiti, ali da zakon to mora predvidjeti.

Međutim, prijedlog koji je uputio Zvizdić ne nudi takva rješenja. Navodi se tek da će Zajednička komisija za administrativne poslove PSBiH izmijeniti odluku o načinu obračuna plaća.

Prijedlog dopuna Zakona o plaćama Denisa Zvizdića

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda, kaže da se ne slaže sa Zvizdićevim prijedlogom jer tretira samo prisustvo na sjednicama, nego bi trebalo rigoroznije ovo riješiti pa uvesti obavezu da parlamentarci svaki dan budu u zgradu bh. Parlamenta.

- Sedam mjeseci nije bilo sjednice doma, a da budu dužni opravdati samo taj jedan dan kad je sjednica. Dokumentaciju na osnovu koje se isplaćuje plaća popunjavaju državni službenici i namještenici. Njih egzistencijalno ucjenjuju pa onda lažno popunjavaju liste. Treba se znati kad je ko u zgradi Parlamenta. Zašto se ne bismo ukucavali kad ulaze i izlaze kao u firmama. Razumijem da neki ne mogu svaki dan jer ne žive tu, ali da za sedam mjeseci ne dođe nikako, tu nema opravdanja – dodao je Miletić.

Zvizdić je predložio i da se zakon primjenuje od objavljivanja rezultata Općih izbora 2022, odnosno od narednog mandata. Time, tvrdi Zvizdić, zakon ne bi bio u suprotnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine, odnosno odredbom da "naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije", jer se zakon ne bi primjenjivao od mandata koji je u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.