open-navfaktor-logo
search
Slijedi procedura
Predložena odluka o zabrani izvoza peleta i ogrijevnog drveta na 90 dana, kada će pred Vijeće ministara BiH
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa osne i Hercegovine uputilo je danas prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrijevnog drveta i peleta nadležnim institucijama na dostavu mišljenja, nakon čega će odluka biti predložena Vijeću ministara na usvajanje.
10.06.2022. u 17:54
get url
text

- Očekujemo da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da ćemo u najkraćem roku usvojiti odluku - kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Prijedlogom je definisano da se izvoz oblovine, ogrijevnog drveta i peleta iz BiH zabranjuje 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH: Inicijativa Vijeću ministara BiH za zabranu izvoza ogrjevnog drveta i peleta

Košarac je za agenciju Srna naveo da je onemogućavanje privremenog izvoza oblovine, ogrijevnog drveta i peleta od ključnog značaja za građane i privrednu zajednicu u situaciji globalnog poremećaja na tržištu sirovina i enormnog poskupljenja energenata.

- Naša namjera je da prioritetno brinemo o građanima i osiguramo dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače, koji se godinama suočavaju sa problemom nedostatka sirovine na tržištu - dodao je Košarac.

Napomenuo je da su zbog toga predložili zaštitne mjere.

- Ne želimo da naši ljudi predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i s hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja - kazao je Košarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.