open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Predložene izmjene zakona: Konkursi za državnu službu na društvenim mrežama umjesto u novinama...
Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, koje su nedavno upućene u proceduru, predviđaju niz novina, a jedna od njih je da konkursi za zapošljavanje više ne budu objavljivani u medijima već na društvenim mrežama i web stranici institucije.
22.07.2022. u 07:39
get url
text

Time bi, kako su obrazložili predlagači, zastupnici SDA Adil Osmanović i Nermin Mandra, bio omogućen veći pristup konkursima svim zainteresiranim, a to bi doveli i do oko 150.000 KM ušteda na godišnjem nivou.

- Zakon je zasnovan na nacrtu zakona na kojem se radilo duže vremena. Na njemu su radili eksperti iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine i eksperti za projekat jačanja i upravljanja ljudskim resursima – rekao je Osmanović.

Također, kako je rečeno, radi postizanja što većeg stepena nepristrasnosti, kod postavljenja direktora sada se u komisiju za njihov izbor biraju dva državna službenika iz drugih institucija umjesto iz one čiji se direktor bira.

Predviđene su i određene promjene kroz provođenje konkursa, pa je tako predloženo da javni konkurs sadrži stručna testiranja, gdje se ispituju znanja, ali i profesionalne sposobnosti i kompetencije za određeno radno mjesto. Time se, obrazloženo je, želi unaprijediti državna služba u profesionalnom smislu.

Na pitanje kako izmijeniti zakon tako da se maksimalno umanji rizik od "štela", Osmanović je istakao da Agencija za državnu službu BiH daje tri od pet članova komisije.

- Ovdje se jača institucija Agencije za državnu službu. Oni trebaju uraditi pripremu pitanja za pismeni dio i za usmeni – rekao je Osmanović.

Predložene izmjene i dopune Zakona predviđaju i konačnu uspostavu registra zaposlenih u institucijama BiH, što je obaveza koju je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine davno naložila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Međutim, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nije za to dala zeleno svjetlo.

- Vidjet ćemo šta će tu biti, ali ovaj registar je ono što nam nedostaje – dodao je Osmanović.

Kako je navedeno u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, za njegovu provedbu bi u idućoj godini trebalo 200.000 KM dodatnih sredstava Agenciji za državnu službu, a nakon toga 30.000 KM godišnje, ali bi uštede bile 150.000 KM godišnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.