open-navfaktor-logo
search
Regionalna saradnja
Predloženo da BiH potpiše sporazum o priznavanju kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jednoglasno utvrdilo prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i tekst ovog sporazuma.
27.09.2023. u 15:00
get url
text

Kako je saopćeno danas nakon vanredne telefonske sjednice Vijeća ministara BiH, prijedlog osnova i tekst sporazuma bit će upućeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Za bh. potpisnika Sporazuma predložena je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a njegovo je potpisivanje planirano na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, 16. oktobra ove godine.

VEZANI TEKST - NSRS podržala veto Cvijanović: Državljani Kosova ne mogu u BiH s ličnim kartama

- Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i primalje, čime se jača regionalna saradnja i daje poticaj ekonomskom razvoju zapadnog Balkana. Zaključivanje ovog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, u skladu s politikom proširenja i zahtjevima Evropske unije, nakon što je ranije potpisan Sporazum о priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Kada je u pitanju ranije potpisani sporazum u vezi s priznavanjem kvalifikacija doktora i arhitekata, Željka Cvijanović (SNSD), kao tadašnja predsjedavajuća Predsjedništva BiH, je u junu na ovaj sporazum, u paketu s još dva, uložila veto ocijenivši ga štetnim po vitalne interese Republike Srpske. Narodna skupština RS-a je podržala njen veto, ali je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i predsjednik SNSD-a, potom najavio da će ovaj sporazum biti vraćen na Predsjedništvo BiH i da će ih Cvijanović podržati.

- Podrškom mobilnosti stručnjaka Bosna i Hercegovina dobija priliku ostvariti napredak u oblasti zdravstva, veterine i farmacije, a od ranije i arhitekture, uz jačanje konkurencije u tim oblastima - navodi se u današnjem saopćenju Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.