open-navfaktor-logo
search
21 član
Predloženo novo Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje, hoće li biti (ne)efikasno kao prethodno
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine predložilo je odluku o osnivanju novog Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje.
17.04.2022. u 07:49
get url
text

No radom i prethodnog, kojeg čine predstavnici većeg broja državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta, nisu zadovoljni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pa su neki zastupnici i ranije pitali da li ono išta radi i šta radi, posebno za vrijeme pandemije koronavirusa.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao nam je da ovo tijelo nije bilo efikasno, i da za vrijeme pandemije, a prethodno i elementarnih nepogoda, nije odgovorilo postavljenim zadacima.

- Vjerovatno se i osniva novo tijelo, njegov novi sastav, kako bi odgovorilo svojim zadacima. Bilo je problema i blokada u funkcioniranju zbog poznatih političkih razloga, ali to nije trebao biti razlog da to tijelo ne koordinira, ne radi, da ne otklanja prepreke u funkcioniranju entitetskih tijela – dodao je Mehmedović.

VEZANI TEKST - Radončić od danas nije na čelu Koordinacionog tijela BiH, pojasnio zašto se odlučio na taj potez

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a i bivši ministar sigurnosti BiH, stava je da Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje nije nikada bilo u funkciji u kakvoj je trebalo da bude, ali i da nema potrebe za njim. Istakao je da je ono preglomazno i teško da može biti operativno.

- Ima Ministarstvo sigurnosti koje koordinira službama za zaštitu i spašavanje entiteta i Brčko distrikta i to je dovoljno. Nisam zapazio da je Koordinacijsko tijelo bilo uopće aktivno za vrijeme pandemije. Ni prije nisam vidio njegov veliki doprinos, a ni potrebu da postoji – stava je Mektić.

Novom odlukom o osnivanju Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH, predviđeno je da ono ima 21 člana.

Novac za opremanje, obučavanje, rad i funkcioniranje ide iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

Ono što je malo drugačije jeste pitanje predsjedavanja. Predviđeno je da, u zavisnosti od vrste nesreće, predsjedavanje preuzima predstavnik institucije koja zakonom ima utvrđenu nadležnost za tu situaciju.

Kao razlog donošenja nove odluke, odnosno novog saziva Koordinacijskog tijela, navodi se činjenica da su nakon 2016. godine uslijedile promjene u njegovom sastavu 2017. i 2020. godine. I nakon posljednje izmjene odluke o firmiranju, koju je Vijeće ministara BiH donijelo 2020, bilo je još promjena pa se sada javila potreba formiranja Koordinacijskog tijela BiH u novom sazivu.

Na fotografijama ispod možete vidjeti ko je predložen u novi sastav.

Novi sastav Koordinacijskog tijela BiH

Novi sastav Koordinacijskog tijela BiH

Prema predoženoj novoj odluci, Koordinacijsko tijelo po potrebi poziva predstavnike drugih institucija i organizacija poput Granične policije Bosne i Hercegovine i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a pomoć mu po potrebi pružaju i međunarodne organizacije sa sjedništem u BiH poput UNDP-ja, Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Delegacije Evropske unije u BiH, EUFOR-a, NATO komande u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.