open-navfaktor-logo
search
Otvorena istraga
Predmet "Dženan Memić": Komisija VSTV-a suspendovala sutkinju Suda BiH Dalidu Burzić
Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine suspendovala je sutkinju Suda BiH Dalidu Burzić protiv koje je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu u slučaju "Dženan Memić".
02.09.2022. u 15:21
get url
text

Burzić je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevu kada je u februaru 2016. godine smrtno stradao Dženan Memić.

- Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH u vezi privremenog udaljenja od vršenja dužnosti sudije Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić, donijela je odluku kojom se sudija Burzić privremeno udaljava od vršenja dužnosti sudije Suda Bosne i Hercegovine, počev od dana donošenja odluke, 02.09.2022. godine, pa do okončanja istrage pokrenute Naredbom o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 31.08.2022. godine - saopćeno je iz VSTV-a.

Kako su naveli u saopćenju, "Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila prirodom i vrstom krivičnih djela koji su osumnjičenoj stavljeni na teret Naredbom o provođenju istrage Tužilaštva BiH (krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. Krivičnog zakona FBiH) kao i visinom Zakonom zapriječene kazne za ovo krivično djelo (kazna zatvora najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora), te svih specifičnosti ovog krivičnog predmeta".

 

VEZANI TEKST - VSTVBiH: Istragom protiv sutkinje Burzić u slučaju "Dženan Memić" bavit će se disciplinski tužilac

- Kako osumnjičena obnaša dužnost sudije Suda BiH, Prvostepena disciplinska komisija smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane za navedeno krivično djelo, uz njeno obavljanje dužnosti sudije Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, radi čega je opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sudije Suda BiH do okončanja krivične istrage pokrenute predmetnom Naredbom. Prvostepena disciplinska komisija smatra da je nužno privremeno udaljenje osumnjičene od vršenja dužnosti sudije navedenog Suda kako bi se stvorili uvjeti za nepristrasno i objektivno vođenje krivične istrage - navode iz VSTV-a

Dodaju da će se ovom odlukom istovremeno zaštiti profesionalni integritet imenovane, kao i integritet Suda u kojem imenovana obavlja svoju funkciju.

- Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tužene - naveli su u saopćenju.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj okarakterisalo je kao saobraćajnu nesreću, dok porodica Memić tvrdi da je Dženan ubijen. Prije dva dana Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu u slučaju "Dženan Memić" protiv Burzić, bivšeg tužioca Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, sarajevskih policajaca Sakiba Kreme i Nurije Mehića te više NN osoba.

U međuvremenu je počelo suđenje za prikrivanje dokaza Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.