open-navfaktor-logo
search
Nekoliko opcija
Predmet "Respiratori": Optužnica u Sudu primljena u petak, čeka se odluka sudije za prethodno saslušanje
Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu "Respiratori", potvrđeno je za Faktor danas iz te pravosudne institucije.
07.12.2020. u 16:45
get url
text

Kako su nam kazali, optužnica je Sudu dostavljena u petak, isti dan kad je Tužilaštvo obavijestilo javnost o njenom podizanju.

VEZANI TEKST - Podignuta optužnica u predmetu "Respiratori" protiv Novalića, Solaka i Hodžića, optužena i Jelka Milićević

Optužnica je proslijeđena sudiji za prethodno saslušanje, koji može potvrditi ili odbiti sve ili pojedinačne tačke optužnice u roku od osam dana, a u složenim predmetima taj rok iznosi 15 dana od dana prijema optužnice, pojasnili su iz Suda BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je u petak da je podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, direktora "F.H. Srebrene maline", te Jelke Milićević, zamjenice premijera Federacije i federalne ministrice finansija.

Pravno lice "F.H. Srebrena malina", te Novalića, Solaka i Hodžića Tužilaštvo BiH tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima "zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje".

Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZFBiH.

S obzirom na to da sadržaj optužnice, u smislu njene obimnosti i dokaza koje je Tužilaštvo uz nju dostavilo, nije poznat, tako nije poznato ni da li će sudija ovaj predmet ocijeniti kao složen.

Odbranama osumnjičenih, optužnica se dostavlja tek nakon njenog eventualnog potvrđivanja, pa tako ni advokatima još nije poznat njen sadržaj.

Vasvija Vidović, glavni advokat premijera Novalića, u petak je kazala da ne želi spekulirati, ali je kazala i da "u svojoj karijeri nije imala čistiji slučaj".

VEZANI TEKST - Vidović: Ne postoje dokazi koji potvrđuju navode optužnice protiv premijera FBiH

- Već šest mjeseci s kolegama, istražiteljima, uključujući i međunarodne eksperte, prikupljamo i provjeravamo dokaze, provodeći našu istragu. Ne postoje dokazi koji potvrđuju navode optužice za premijera, a apsolutno ne postoje dokazi za pranje para i primanje dara - izjavila je Vidović.

Uz nju premijera Novalića zastupa advokatski tim, kojeg čine još i advokati Nikica Gržić, Muhidin Kapo i Nina Karačić.

- Imajući u vidu da smo proteklih šest mjeseci bili svjedoci medijske harange, koju bih nazvala suđenjem prije suđenja, želim da naglasim da iskreno vjerujem da će Sud Bosne i Hercegovine predmetu pristupiti maksimalno profesionalno i da će pažljivo razmotriti koliko i kakvih dokaza Tužilaštvo BiH zaista nudi protiv premijera - kazala je Vidović.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, ukoliko odbije sve ili pojedine tačke optužnice, sudija za prethodno saslušanje donosi rješenje koje se dostavlja tužiocu. Protiv ovog rješenja žalba se podnosi u roku od 24 sata, a o njoj odlučuje Sudsko vijeće u roku od 72 sata.

Prilikom potvrđivanja optužnice, sudija za prethodno saslušanje proučava svaku tačku optužnice i dokaze koje mu je dostavio tužilac kako bi utvrdio postojanje osnovane sumnje.

Ukoliko se potvrde pojedine ili sve tačke optužnice, osumnjičeni tek tada dobija status optuženog, a sudija za prethodno saslušanje dostavlja optužnicu optuženom i njegovom braniocu.

Sudija za prethodno saslušanje dostavlja optužnicu optuženom koji je na slobodi bez odgađanja, a ako se nalazi u pritvoru, u roku od 24 sata po potvrđivanju optužnice. Poto sudija obavještava optuženog da u roku od 15 dana od dana dostavljanja optužnice ima pravo na podnošenje prethodnih prigovora, da će ročište o izjašnjenju o krivici biti zakazano odmah nakon donošenja odluke o prethodnim prigovorima, odnosno nakon isteka roka za ulaganje prethodnih prigovora, te da može navesti prijedloge dokaza koje namjerava izvesti na glavnom pretresu.

Ukoliko pak sudija obije optužnicu, a Vijeće tu odluku potvrdi, nakon odbijanja svih ili pojedinih tačaka u optužnici, tužilac može podnijeti novu ili izmijenjenu optužnicu koja će biti zasnovana na novim dokazima.

Nova, odnosno izmijenjena optužnica podnosi se ponovo na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.