open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Predmet "Respiratori": Prikazani ugovori i prepiske, "buru" prigovora izazvala fotografija
Nakon što je tri puta odgođeno, u Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, dopremijerki i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku te vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću.
14.07.2021. u 14:39
get url
text

Radi se o predmetu "Respiratori" gdje se optuženima sudi zbog nabavke kineskih respiratora ACM812A za 10,5 miliona KM, koje je za potrebe Federacije BiH prošle godine u vrijeme pandemije koronavirusa nabavila Srebrena malina.

Na suđenju je Tužilaštvo BiH nastavilo izvoditi materijalne dokaze u, kako je kazao tužilac Džermin Pašić, dokazivanju tvrdnje da je zaključenje ugovora između Srebrene maline i FUCZ-a samo dio realizacije plana, te da su sve radnje bile sinhronizovane.

Izvođenje dokaza izazvalo je niz prigovora odbrana.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo prezentiralo kako je došlo do zamjene tipa respiratora koji su nabavljeni preko Srebrene maline

Tužilaštvo je prikazalo niz komunikacija od 13, 14. i 15. aprila prošle godine i hronologiju postupaka Fikreta Hodžića i osoba koje su bile posrednici u nabavci, između ostalog Hodžića i Sanje Lekić iz BTL Medical Montenegro.

Također, pokazana je prepiska po kojoj, navodi Tužilaštvo, šef Kabineta premijera FBiH Hasan Ganibegović, na pitanje Solaka odakle i kada dolaze respiratori, odgovara da dolaze "sutra ili prekosutra".

Sporna autentičnost 

Tužilac Pašić je, u dokazivanju tvrdnje da je Hodžić bio uporan u zadržavanju cijene od 3,9 miliona eura, prikazao dokument o raskidu kupoprodajnog ugovora između BTL-a i Srebrene maline o kupovini stotinu respiratora ACM812A za 3,9 miliona eura u kojem je navedeno da neće moći biti isporučeni do 15. aprila. Ovaj dokument, kako je prigovorila Hodžićeva advokatica Mirna Avdibegović, Hodžić nije sastavio ni potpisao.

Pašić je nadalje prikazao zaključen ugovor i aneks tog ugovora između firme Shangai ChangQi Medical technology center, BTL-a i Srebrene maline za kupovinu 100 respiratora po cijeni od 30 miliona yuana, kao i komunikaciju između Lekić i Kristijana Marića iz firme Exotrade iz Rijeke u kojoj je bio ovaj ugovor.

Advokatica Avdibegović je prigovorila da je dokaz nezakonit jer zamolba za međunarodnu pravnu pomoć, po osnovu koje je pribavljen, nije provedena u skladu sa zakonom.

Veći broj prigovora odbrana optuženih izazvalo je to što je Pašić htio kao dokaz prikazati dokument koji pokazuje Viber prepisku između Hodžića i Novalića. Ovaj dokument je zapravo bila fotografija na kojoj se vidi da neko drži papir A4 formata na kojem je kao odštampana Viber prepiska.

Pašić je prethodno kazao da je prije potpisivanja aneksa ugovora Hodžić obavijestio Novalića o njemu.

Nina Karačić, advokatica Fadila Novalića, prigovorila je na zakonitost i autentičnost te je pitala čiji je to telefon uslikan, ko je drugi sagovornik, pa je kazala da izgledom ne odgovara na Viber prepisku, da nema ni Novalićeve slike kao u ranije prikazanim komunikacijama i da se ne radi o ispisu telefona Fikreta Hodžića.

Advokatica Avdibegović je dodala da nema dokaza da je Hodžić osoba koja komunicira.

Advokati su naveli i da taj dokaz nije dostavljen u optužnici, te da ga odbrana prvi put vidi.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Džemila Begović istakla je da će Sud ovaj dokaz smatrati neautentičnim dok Tužilaštvo ne dokaže njegovu autentičnost.

Pašić je odgovorio da nije tačno što odbrana govori, da je sve bilo dostupno odbrani, te da je dokaz dio analize koju je Sud prihvatio. Prikazao je i dokaze iz pretresa Hodžićevog telefona u kojim je bila ova fotografija, kazavši i da je veliki broj komunikacija brisan i da su ovo uspjeli izvući.

Sutkinja Begović je istakla da Sud ostaje pri odluci da će autentičnost cijeniti nakon što se izvedu ostali dokazi, a tužilac Pašić je pročitao poruke koje su bile na "spornoj" fotografiji. Kako je kazao, Hodžić je poslao poruku Novaliću: "Premijeru, trebao bi mi Solak samo dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača i zbog ovog kašnjenja koje nije do nas...".

Za dva dana narasla cijena 

Pašić je pročitao dalje poruke po kojima, kako kaže, Novalić pita "kako se ono odvija, viteže", a Hodžić odgovara "dobro, nemojte se brinuti".

Pašić je rekao da u dokazivanju tvrdnje da Hodžić nije mogao potpisati aneks ugovora prije nego što su to znali Novalić i Solak pokazuje i prepisku između Hodžića i Kristijana Marića koja se tiče ugovora i potrebe da Novalić potpiše pismo namjere sa datumom 14. aprila. Prikazano je i pismo namjere u vezi s kupovinom respiratora ACM812A u kojem se, između ostalog, navodi i da ta kupovina ima punu podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade FBiH.

Pašić je prikazao i profakture, navodeći da će sa nalazima vještaka dokazivati da se radi o lažnoj profakturi, a na kraju današnjeg ročišta je pokazao i primjere ugovora za nabavku respiratora ACM812A kojima želi dokazati da se radi o višestruko uvećanoj cijeni za respiratore ACM812A. Tako je pokazao ugovor između BTL-a i Exotradea od 28. marta o nabavci 200 respiratora za 3,9 miliona eura, BTL-a i beogradskog Sinofarma o kupovini 200 respiratora za pet miliona eura, te ugovor od 30. marta između BTL-a i Exotradea o kupovini 100 respiratora za 2,2 miliona eura, kao i ugovor Exotradea i jedne kineske kompanije za 200 respiratora po cijeni od 2,38 miliona dolara.

Advokatica Avdibegović je u prigovoru istakla kako se vidi da je za samo dva dana narasla cijena respiratora po komadu, kao i da ugovor nije ni realiziran.

Senka Nožica, advokatica Jelke Milićević, dodala je da prikazana profaktura ne dokazuje da je ugovor realiziran, kao i da samo isporučena roba dokazuje da je nešto plaćeno, a odbrana tvrdi da nije isporučena.

Pašić je nadalje, navodeći kao primjer cijene respiratora, kazao da je 4. juna, na dan kada je u BiH stiglo preostalih 20 od 100 respiratora nabavljenih preko Srebrene maline, stigla i donacija respiratora ACM812A iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje je ta zemlja kupila za 6.000 dolara po komadu, na šta je advokatica Avdibegović istakla da je to znatno izvan vremena ugovaranja respiratora koji su predmet optužnice, dok je advokatica Karačić dodala da se ne zna kada je UAE nabavila respiratore koje je donirala.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 16. jula, kada Tužilaštvo BiH namjerava nastaviti sa izvođenjem materijalnih dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.