open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo TK
Predmet Rudnik soli Tuzla: Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića i još osam osoba
Općinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv devet osoba u predmetu "Rudnik soli" Tuzla, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.
08.02.2022. u 11:41
get url
text

- Optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića (61), predsjednika političke partije Socijaldemokrati BiH i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženana Mujkića (51) i Atifa Mujkića (78), odgovornim osobama u firmi Mining & Drilling Gračanica, Amira Sušića (61) i Aziza Čačkovića (58) bivših direktora u Rudniku soli Tuzla, Amira Tursunovića (48) bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Rudnika, Asmira Hasića (45) bivšeg ministra privrede u Vladi TK, Suada Fejzića (56) i Nermina Uljića (56), odgovornih osoba i članova Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla - navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.

Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su optuženi za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, novodi se u saopćenju, a Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, te Hasić za primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

- Optužnica sadrži četiri tačke, podijeljene po fazama kojim su se odvijale radnje izvršenja, sa različitim ulogama koje su u određenom periodu imale optužene osobe. Postoji osnovana sumnja da su optuženi u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine bili svjesni i pristali su da budu dio grupe koju je, na nagovor i podstrekavanje Mujkića, organizovao Bijedić (kao utjecajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući uticaj u upravljačkoj strukturi Rudnika), a sve s ciljem da firmi Mining & Drilling i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla - kaže se u saopćenju.

Pri tome su bili svjesni i znali, navodi se, da ovo privredno društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uslove tendera u vezi sa posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uvjeta (oprema), potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova (firma osnovana u julu 2018. godine i u ovom periodu imala jedno zaposleno lice), te da su zbog neispunjavanja uvjeta trebali biti isključeni iz dalje procedure prilikom provođenja tendera.

- U spomenutom periodu, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je firma Mining & Drilling, uz to što nije ispunjavala uvjete za prijavu na tender, bila za više od dva miliona KM skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske koja je bila kredibilan ponuđač i ispunjavala sve uvjete iz tendera, ali je komisija Rudnika pronalazila tehničke nedostatke ovoj firmi kako bi ostvarili svoj plan za Mining & Drilling - navode iz Tužilaštva.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uvjete za ovu firmu, koje i dalje nisu ispunjavali, uz različite uloge koje su imali članovi grupe i bivši ministar privrede u Vladi TK, i po ranijim uputstvima da drugačije ne mogu biti izabrani kao najpovoljniji ponuđač ukoliko ne smanje cijenu, navodi Tužilaštvo, firma Minning & Drilling je krajem decembra 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 4,6 miliona KM bez PDV-a (5,4 miliona KM sa PDV-om) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina, te joj je u januaru 2021. godine dodijeljen ugovor, koji je i potpisan u februaru 2021. godine.

- Međutim, u ugovoru je definisana dodatna odredba da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih pet posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko jedan milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, a što bi anuliralo razliku u umanjenoj tenderskoj ponudi. Nakon sklapanja ugovora, firma Mining & Driling započinje sa upošljavanjem potrebnog broja ljudi i počinje sa nabavkom potrebne opreme za izvođenje tih radova. O samim činjenicama neispunjavanja uvjeta firme Mining & Drilling u periodu provođenja tendera i potpisivanja ugovora, izjasnio se i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru - navodi se u saopćenju.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica.

- U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih lica, te da se izvrši uvid u više od 1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage - zaključeno je u saopćenju Tužilaštva TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.