open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Predmet Viaduct: Pravobranilaštvo BiH da hitno predloži rješenje problema teškog 90 miliona KM, umanjiti štetu po budžet
AUTOR: Faktor
27.06.2024. u 16:02
get url
text
Sa sjednice Vijeća ministara BiH
Sa sjednice Vijeća ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine da im do iduće sjednice dostave prijedlog za rješavanje pravne problematike u predmetu Viaduct iz Portoroža, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine, a u vezi s izvršenjem odluke ISCID Komiteta.
- Informacija će sadržavati pregled obaveza Vijeća ministara BiH, s ciljem umanjenja štetne posljedice za budžet institucija BiH te buduće korake u pogledu ispunjavanja obaveza proisteklih iz ranije potpisanog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske kojim se Republika Srpska obavezala platiti sve troškove iz ovog arbitražnog postupka - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH nakon današnje sjednice.
Naime, kako je ranije objavljeno, slovenačka strana pokrenula je arbitražni postupak radi naknade štete nakon što je Vlada RS-a raskinula ugovor o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na Vrbasu.
Vlada RS-a treba platiti oko 90 miliona KM odštete. 
Ranije su Vijeće ministara BiH i Vlada RS-a zaključili sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s ovim arbitražnim postupkom kojim se Vlada RS-a obavezala bezuvjetno ispuniti svoje obaveze plaćanja prema presudi donesenoj u arbitražnom postupku.
Vijeće ministara BiH danas je zatražilo i informaciju za pravno rješavanje drugih arbitražnih postupaka protiv BiH.
Ovo uključuje i postupak Pramoda Mittala i drugih protiv Bosne i Hercegovine koji se odnosi na ulaganje u Global Ispat Koksnu Industriju (GIKIL) Lukavac, a za koji su vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona ranije odbile potpisati sporazum kojim bi se obavezale osigurati sredstva za vođenje ovog arbitražnog postupka.
- Na sjednici su još jednom istaknute obveze Pravobraniteljstva BiH glede zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine - dodaju iz Vijeća ministara BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.