open-navfaktor-logo
search
Okončana istraga
Predmet Zenicatrans: Podignuta optužnica protiv Fuada Kasumovića i drugih
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona saopćilo je da je okončalo istragu u predmetu "Zenicatrans", koja je rezultirala podizanjem optužnice, koja je upućena sudu na potvrđivanje. 
14.03.2022. u 15:25
get url
text

Optužnica je podignuta protiv Fuada Kasumovića, Vahdeta Drine, Besima Husakovića, Zlatka Osmanovića, Almire Baručija Kapidžić, Asmira mašića, Edina mehića, Mesuda Ormanovića, Amela Krivdića, Abdulaha Kratine i Amele Đozo. 

- Optužnica, podignuta u petak, danas je upućena sudiji za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica na potvrđivanje - saopćeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni se optužnicom terete da su počinili više krivičnih djela i to: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave, te nesavjestan rad u službi.

- Ukoliko i nakon što optužnica bude potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica, Tužilaštvo će javnosti učiniti dostupnim i činjenični opis djela koja se osumnjičenuma stavljaju na teret - kazali su iz Tužilaštva ZDK.

Kasumović je zajedno sa još 11 svojih bivših i aktuelnih saradnika, bio uhapšen 1. decembra prošle godine nakon što se službenicima SIPA-e predao u prisustvu svog advokata. SIPA je prethodno pretresla i njegovu kuću te prostorije Gradske uprave Grada Zenica, gdje ga nisu pronašli. Kasumovićevi advokati tvrdili su da je bio na službenom putu.

Po naredbi Tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, pretresi su provedeni na ukupno 11 lokacija u Zenici. U akciji kodnog naziva "Zenicatrans" uhapšene su osobe koje se terete da su, navodno, počinile više krivičnih dijela na teret JKP Zenicatrans-prijevoz putnika Zenica, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Tokom održavanja sudskog ročišta u vezi s odlukom o određivanju mjere pritvora za osumnjičene, ispred zgrade Kantonalnog suda Zenica, okupila se neformalna grupa građana koji su čekajući završetak rada sudskog vijeća glasno davali podršku osumnjičenom Kasumoviću.

Nakon deset dana u pritvoru, pušten je na slobodu, kao i vahedt Drino. 

Ostali uhapšeni u ovom slučaju su odmah po privođenju pušteni da se brane sa slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.