open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Predsjednik CIK-a Suad Arnautović: Apsolutno je potrebno da se izvinimo javnosti
Sjednica Centralne izborne komisije (CIK) na kojoj su potvrđeni rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske bila je užasna i nepripremljena, ocjene su članica CIK-a BiH Irene Hadžiabdić i Vanje Bjelice Prutine.
29.10.2022. u 20:13
get url
text

Ovakav stav, odbacio je njhov kolega Ahmed Šantić, koji je potcrtao da je većina bila jednoglasna na toj sjednici. Rasprava se odvijala tokom današnje sjednice CIK-a, javlja N1.

- Želim javnosti u svoje lično ime da se izvinim za amaterizam koji je došao do izražaja na toj sjednici jer se nismo pripremili na odgovarajući način - rekla je članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina.

Ona je dodala da se trebao analizirati izvještaj Glavnog centra za brojanje, izvještaj glavne kontrole, transporta i brojanje što je i predložila na prošloj sjednici. Te dodala da je trebalo nakon toga zakazati posebnu sjednicu i objaviti rezultate.

"Izvinjavam se što sam ostala na toj sjednici", rekla je.

- Ova komisija treba da pripremi jednu press konferenciju. Trebamo jasno reći sve, ako smo pogriješili zašto smo pogriješili. Ova poslednja sjednica je bila zaista užasna. Svako od nas o tome razmišlja - rekla je Irena Hadžiabdić, te dodala da se finišu dogodili propusti koji nisu smjeli da se dogode.

Hadžiabdić je rekla da su članovi CIK-a umorni, da postoji, ne pritisak političkih partija, nego javnosti.

- Institucija u koju su ulagali puno gubi na ugledu, to moramo otvoreno izanalizirati, hitno sve naše probleme, i reći gdje smo, greške koje se nisu smjele desiti - rekla je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je rekla da je poslednja sjednica druga velika greška, a da je prva bila greška za izbornim pragom.

Arnautović se složio da postoji potreba da se CIK sastane.

- Apsolutno je potrebno da se izvinimo javnosti, posebno za poslednju sjednicu. Došlo je do zamora i psihičkog i fizičkog zamora - rekao je prvi čovjek CIK-a Suad Arnautović, te zatražio da se sve službe sastanu, kontrola, pravna služba, te da se izvrše sve kontrole.

Član CIK-a Ahmed Šantić rekao je da ne podržava diskusije koleginica koje su govorile suprotno onome što su govorile na sjednici. Rekao je da su nakon sjednice rekli da su bili konzistenti.

- Ostajem pri svemu, naravno da je potrebna analiza. Javno govoriti o nečemu što smo jednoglasno glasali, apsolutno nije prihvatljivo, sami smo konstatovali da su diskusije bile primjerene. Nije bilo, pri kraju same sjednice je bilo kada je predsjednik rekao što je rekao, i da je to bio stvar premora, izvinili smo se javnosti i rekli šta se radi - rekao je Šantić.

On je potcrtao da nema potrebe da se mijenjaju stavovi.

Podsjećamo, na spornoj sjednici CIK je potvrdio da je u utrci za predsjednika RS pobjedio Milorad Dodik, za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković, a iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić. Pri saopštavanju ko će biti potpredsjednik iz reda Hrvata, Arnautović je napravio grešku, i umjesto Pranjićevog imena rekao ime Ivana Begića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.