open-navfaktor-logo
search
Gost iz Turske
Predsjednik Diyaneta Ali Erbas kazivao hutbu u Begovoj džamiji: Vjernici su braća
Vjernici su braća. Ono što bi trebalo da bude između braće je djelovati u duhu zajedništva i solidarnosti. Uklonimo prepreke našem bratstvu. Budimo oprezni protiv onih koji žele među nas, među muslimane, posijati sjeme smutnje i razdora, poručio je predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas u današnjoj hutbi koju je kazivao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.
06.10.2023. u 14:33
get url
text

Erbas boravi i višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a danas je posjetio Gazi Husrev-begovu džamiju u Sarajevu, gdje je klanjao džuma-namaz i kazivao i hutbu (obraćanje vjernicima tokom sedmične molitve petkom).

Erbas je tokom obraćanja podsjetio kako je glavna svrha islama, koji je Uzvišeni Allah poslao čovječanstvu, monoteizam i jedinstvo, odnosno zajedništvo i solidarnost.

- To znači svi Njegovi robovi vjeruju u jednog i jedinog Allaha, da se pokoravaju posljednjem poslaniku Muhammedu (a.s.), i svim srcem se pridržavaju Časnog Kur'ana, našeg životnog vodiča. Naš Gospodar je nas vjernike učinio jednim narodom. Svima nam je naredio da se čvrsto držimo vjere islama. Svemogući Bog je rekao: 'Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte - poručio je Erbas.

Dalje govoreći o važnosti bratstva u islamu, Erbas je nastavio:

- Kada smo ispunili odgovornost bratstva koju nam je propisala naša velika vjera islam, tada smo uspostavili države i civilizacije na kojima nam je zavidio cijeli svijet. Islam smo predstavljali na najbolji način u cijelom svijetu. Iznjedrili smo nauku, tehnologiju, kulturu i umjetnost za dobrobit i korist cijelog čovječanstva. Dali smo značajan doprinos zajedničkoj baštini čovječanstva.

Podvukao je kako su svi vjernici braća, bez obzira na činjenicu da su njihova geografska područja, mjesta gdje žive, boje, jezici, mezhebi i shvatanja različiti.

- Ono što bi trebalo da bude između braće je djelovati u duhu zajedništva i solidarnosti. To jeste da bratstvom vjere čvrsto povežemo naša srca jedno s drugim - naglasio je Erbas, potkrepljujući to ajetima iz Kur'ana, kao i riječima Poslanika Muhameda.

- Ako želimo da u svijetu zavlada mir i da svaki čovjek živi ljudski, časno i dostojanstveno, to je moguće ukoliko se strogo pridržavamo naredbi i zabrana našeg Gospodara. Ključ je ne odstupiti od uputa našeg Poslanika Muhammeda i prihvatiti jedinstvo i solidarnost - rekao je Erbas, te zaključio:

- Uklonimo prepreke našem bratstvu. Neka načela naše velike vjere, islama, koja nas čini onim što jesmo i koja nas uči saradnji i solidarnosti, budu dominantna u svakom aspektu naših života. Neka Časni Kur'an bude naša knjiga života, svjetlo našeg puta, a naš Poslanik neka bude naš vodič. Poslanik koji nas je učio bratstvu i prijateljstvu. Prenesimo vjekovne poruke našeg Poslanika Muhammeda na svaki aspekt našeg života. Budimo oprezni protiv onih koji žele među nama posijati sjeme smutnje i razdora. Odgajajmo svoju djecu da budu korisne osobe za svoju vjeru, domovinu, naciju i cijelo čovječanstvo.

Prethodno se reisu-l ulema Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, sastao danas u Sarajevu sa Alijem Erbasom.

Na početku sastanka kojem je prisustvovao i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, resu-l ulema Kavazović je zahvalio predsjedniku Diyaneta Erbasu na posjeti Rijasetu Islamske zajednice, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da će upravo gost iz Turske kazivati hutbu u historijskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji koja za ovu zemlju ima poseban značaj.

Erbas je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je u prilici upriličiti posjetu Bosni i Hercegovini, kazavši da je svaka posjeta Sarajevu kao prva. Predsjednik Diyaneta je zahvalio Islamskoj zajednici u BiH na gostoprimstvu.

Erbas i Kavazović su poslije sastanka posjetili mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Erbas će u okviru posjete Bosni i Hercegovini prisustvovati otvorenju izložbe Turske fondacije Diyanet, te promociji kapitalnog djela, enciklopedije Islam kroz hadise.

U okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini planirano je da predsjednik turskog Diyaneta prisustvuje mevludu u sarajevskoj Istiklal džamiji, te predvodi delegaciju Diyaneta na sastancima u Rijasetu Islamske zajednice u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.