open-navfaktor-logo
search
Kriminalizacija klevete
Predsjednik Kluba novinara Banja Luka: Izglasan sraman zakon, nećemo odustati bez borbe
Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka, rekao je danas da je 47 zastupnika glasalo protiv svojih građana, svog naroda i reklo da više cijene svoje interese i da zaštite svoje pravo da skrivaju informacija od građana.
20.07.2023. u 16:29
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojio zakon i kriminalizovao klevetu

Skupštinska većina u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, usvojila je Izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a po kojima je kleveta postala krivično djelo, uprkos protestima medijske zajednice, nevladinih aktivista i građana.

- Ovo je zaista sramotan dan za Republiku Srpsku i sramotan dan za Narodnu skupštinu koja je ovako sraman zakon izglasala i pored protivljenja i novinarskih udruženja, brojnih domaćih i svjetskih organizacija. Usprotivili su se svim demokratskim standardima, svim osnovnim ljudskim pravima o kojima smo govorili proteklih sedam mjeseci - rekao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, zastupnici su zanemarili sve ono za šta se javno zalažu govoreći o demokratizaciji društva, o ljudskim pravima i slobodama koje su zagarantovane Ustavom Republike Srpske.

- Zaista, jedan težak dan za demokratiju u Republici Srpskoj i za sve njene građane, ali i za sve novinare koji u cijeloj Bosni i Hercegovini budu pisali o radu institucija, funkcionera i političara i ostalih u Republici Srpskoj - rekao je on.

VEZANI TEKST - TIBiH o izmjenama Krivičnog zakonika: Režim u RS-u ušao u fazu otvorene represije nad građanima

Prema njegovim riječima, novinarska zajednica neće odustati od borbe, neće se pomiriti s ovim i iskoristiće sva pravna sredstva da dokažu da ovakva odluka nije u skladu sa Ustavom RS-a te kako ovaj zakon ne bi ni jednom građaninu nanio štetu.

Rekao je da je ovo najveće miješanje vlasti u novinarske slobode u RS-u te da se medijska zajednica neće više odazivati na pozive vlasti da se razgovara o medijskim i sličnim zakonima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.