open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Predsjednik Sindikata Šatorović: Efekti "koronazakona" katastrofalni
Efekti "koronazakona" su katastrofalni i nije došlo do očuvanja radnih mjesta, rekao je danas u Sarajevu Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH).
24.11.2020. u 14:34
get url
text

Ranije su iz Saveza samostalnih sindikata BiH saopćili kako je konferencija za medije organizirana imajući na umu pogoršavanje ekonomsko-socijalnog položaja radnika u svim oblastima u Federaciji BiH, nezadovoljavajuće efekte primjene "koronazakona" te na zabrinjavajuće nizak nivo socijalnog dijaloga.

Šatorović je tom prilikom podsjetio je kako je Vlada FBiH usvojila "koronazakon", koji predviđa subvencioniranje doprinosa na obavezna osiguranja u iznosu od oko 240 KM.

- To je bio stimulans za sve poslodavce da u proteklom periodu plate radnika smanje na minimalnu plaću jer imajući u vidu da je predviđeno  488 miliona KM za 'koronazakon', onda se jasno pokazuje da je bilo sasvim dovoljno sredstava da se isplate poticaji i doprinosi u visini isplaćenih plaća kod tih poslodavaca. Nije bilo razloga da se u tu svrhu utroši svega 18 posto planiranih sredstava. SSSBiH traži od Vlade FBiH da se hitno u funkciju stave i ostala planirana sredstva, na način da se isplati razlika u doprinosima na puni iznos plaća na za sve poslodavce koji su odlučili zadržati radnike u punom kapacitetu - rekao je Šatorović.

Očuvanje radnih mjesta

Osvrnuo se i na efekte spomenutog zakona.

- Moramo reći da efekti 'koronazakona’ su katastrofalni, da nije došlo do očuvanja radnih mjesta. Sam procenat gdje je svega 18 posto predviđenih sredstava iskorišteno u tom dijelu, pokazuje da je to vrlo loše urađeno i da je rađeno ciljano na način da se zaštiti samo jedna skupina poslodavaca, koja je bila pod pokroviteljstvom Udruženja poslodavaca - rekao je Šatorović.

Naveo je i kako su frapantne činjenice, da imamo 1,1 milijardi KM manji izvoz na nivou BiH, 4,9 milijardi KM pad potrošnje u BiH mjereno fiskalnim uređajima, te 8,2 posto pad industrijske proizvodnje, govore kako odgovornost snosi Vlada FBiH neadekvatnim i zakašnjelim mjerama.

- Nažalost, nismo prvi u regionu  po pitanju tih mjera, nego smo apsolutno posljednji, a imamo situaciju da niko nije zadovoljan ovakvim zakonskim rješenjem - rekao je Šatorović.

Podsjetio je da je Vlada RS-a isplatila po 520 KM svakom radniku na račun da način da se direktno pomogne radnicima te nije bilo kalkulacija na principu kakav je bio u Federaciji da se s "jednog budžetskog konta to prebaci na drugi konto, a da stvarnog efekta nema".

- Također ćemo sve to povezati s najavama novog tzv. 'koronazakonom', i ukoliko on bude ostao na najavama i ukoliko prođe period kakav jeste, mi se bojimo da će jedan veliki broj radnih mjesta u ugostiteljstvu, trgovine, jednostavno nestati - rekao je Šatorović.

Podsjetio je da je više od 40.000 obrtnika izrazilo nezadovoljstvo efektima korona zakona i oni su bez obzira na sve bili precizni te na jedan način dijelili stavove Sindikata.

- Mi ćemo uputiti vrlo jasan poziv Parlamentu Federacije da što prije imenuje novu Vladu Federacije, vladu Federacije koja će biti i legitimna i legalna, Vladu Federacije koja neće biti opterećena raznoraznim aferama, Vladu Federacije koja će u konačnici početi raditi u interesu radnika i građana - rekao je Šatorović.

Podsjetio da je 2015. prilikom donošenja novog Zakona o radu rečeno da će najniža plaća biti 470 KM, a danas je Federacija jedini entitet u regionu koji nama definisanu najnižu cijenu rada, iako prema međunarodnim konvencijama to mora biti definisano.

Rasterećenje privrede

- SSSBiH traži da ta nova vlada što prije poduzme mjere u smislu rasterećenja privrede i donošenja zakona ili uređivanja minimalne plaće u iznosu od 1.000 KM kako to stoji. Što se tiče samih kolektivnih ugovora, danas, imajući u vidu podatke iz resornog Ministarstva rada i socijalne politike, na snazi su samo četiri granska kolektivna ugovora. Od ta četiri, tri ističu do kraja godine ili početkom naredne godine - rekao je Šatorović.

Pozvao je nadležne da zaštite svako radno mjesto.

Odgovarajući na pitanja medija kazao je prema podacima kojima je raspolagao SSSBiH, kako je oko 40.000 radnika dobilo otkaz ugovora o radu u periodu pandemije (u periodu mart, april maj).

- Negdje oko 15.000 je vraćeno na posao, tako da imamo još efekat otprilike od oko 25.000 manje zaposlenih na području Federacije BiH. Imajući u vidu da nemamo adekvatan odgovor Vlade Federacije. Podsjetit ću vas da već sada određeni poslodavci u oblasti ugostiteljstva i bez lockdowna zatvaraju svoje radnje i ono što bi se desilo u toj varijanti bez utroška ostatka ovih sredstava, desio bi se potpuni kolaps iz kojeg mislim da se mi definitivno nepovratno ne bi mogli izvući. Kompletno ugostiteljstvo, saobraćaj, turizam bi bukvalno bio ugašen. Obrti, mala i srednja preduzeća ne bi imala mogućnost da prežive naredni lockdown - rekao je Šatorović.

Istakao je i kako je zdravlje radnika na prvom mjestu te da mjere koje krizni štabovi donose trebaju biti donesene na prijedlog stručnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.