open-navfaktor-logo
search
Poremećeni odnosi
Predsjednik Skupštine: Nema razloga za generalni štrajk u Brčko distriktu BiH
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić smatra da razloga za generalni štrajk u Brčkom nema, navodeći da je Sindikat Brčko distrikta ostvario svoje ciljeve tako što je u međuvremenu došlo do procentualnog povećanja plaća, zatim budućeg pozicioniranja Službe za rad i radne odnose u organima javne uprave Distrikta, plaćanja putnih troškova od nove godine, kao i aktivnosti oko donošenja Kolektivnog ugovora do kraja godine.
08.06.2023. u 11:02
get url
text

- Sindikat je značajno uspio u svojim namjerama, ostalo je sporno pitanje kako i na koji način regulisati plaće i uzimajući sve to u obzir, po meni razloga za generalni štrajk nema - izjavio je Milić nakon sjednice Skupštine Brčko distrikta.

Ocijenio je da je mnogo nepravde donio Zakon o plaćama Brčko distrikta iz 2019. godine te da je "dosta problematičan" jer je poremetio odnose između različitih kategorija zaposlenih u Distriktu.

- Mišljenja sam da se u daljem postupku pegovaranja može doći do poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih, a ne generalnim štrajkom - istakao je Milić i naveo da službe koje izlaze na teren i rade u teškim uvjetima moraju imati neku vrstu dodatka na plate što treba biti predmet pregovaranja ili sveobuhvatnih izmjena Zakona o plaćama.

Skupština Brčko distrikta BiH je u prvom nastavku 45. redovnog zasjedanja juče dala saglasnost na Dopunu Pravilnika o plaćama, naknadama plate i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u JZU "Zdravstveni centar Brčko", a koja se odnosi na umanjenje plaća radnika u vrijeme generalnog štrajka.

Milić je ustvrdio da ovo nije represivna mjera jer je štrajk zdravstvenih radnika odavno okončan dogovorom predstavnika radnika i Vlade Distrikta, već da se radi o normativnom zaokruživanju materije koja se tiče prava i obaveza radnika kada je u pitanju generalni štrajk.

- Poslodavac ima to pravo na osnovu Zakona o štrajku, a imamo i sudsku praksu koja je to potvrdila da je neophodno donijeti akte koji će precizirati način plaćanja radnika u vrijeme generalnog štrajka - naveo je Milić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.