open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
Predsjednik VSTV-a upozorava Dom naroda da odustane od neprovodivih zakonskih rješenja
Uoči sjednice Doma naroda BiH na kojoj će biti razmatrane izmjene Zakona o VSTV-u BiH, predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija upozorava Dom naroda da odustane od neprovodivih zakonskih rješenja. Tvrdi da zakon neće omogućiti reforme u ovoj oblasti.
05.09.2023. u 20:39
get url
text

VEZANI TEKST - OSCE o Zakonu o VSTV-u: Reforma pravosuđa nije sredstvo nagodbe, Dom naroda to može ispraviti

Još jedna kritika u nizu na ovaj zakon. Za parlamentarnu većinu, ipak, nedovoljno da od zakona odustanu. Šta je problem, o čemu je riječ?

Zakon o VSTV-u BiH u pripremi je već godinama. U svakom prijedlogu, nedostaci i kritike, pa i u posljednjem, koji je na korak do usvajanja. Zakon evropski i za pravosuđe reformski. Garantuje transparentnost pravosudnih institucija, a za sudije i tužioce prepreka je za zloupotrebe. Barem po definiciji. U praksi, ipak, problemi.

Uoči sjednice, predsjednik VSTV-a BiH traži obustavljanje ovog zakonskog rješenja i zahtijeva vraćanje na prvobitno usaglašeni tekst između VSTV-a i resornog ministarstva. Kritike je nakon Doma naroda uputio i na adresu visokog predstavnika.

- Od stajališta navedenih u Mišljenju VSTV-a BiH želim posebno naglasiti pitanje člana 86c. (Provođenje dodatne provjere), koji ovako formulisan neće omogućiti očekivano provođenje nadležnosti datih VSTV-u BiH. Zapravo, član 86c. iz Prijedloga zakona može dovesti do neujednačene primjenjivosti na sudije i tužioce u BiH, jer će njegova primjena ovisiti o primjeni zakonskih podzakonskih rješenja na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH - kazao je Lagumdžija, prenosi Federalna.

On je ovim potvrdio ranije kritike opozicije. U prvom čitanju bili su protiv ili suzdržani. Da u konačnici, ipak, podrže zakon, u međuvremenu, pripremili su amandmane. No, i taj uslov za glas, Ustavnopravna komisija nije uvažila. Stoga, opozicija ostaje pri istom stavu.

VEZANI TEKST - Kešo: Izmjene Zakona o VSTV-u su pogrešni koraci

- Nije ovo ono što BiH treba. Značajno se umanjuje kapacitet, krnji se institut sukoba interesa, objavljivanja imovinskih kartona, transparentnosti - upozorava SDA-ov Šefik Džaferović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH.

- Ovo je vrijeđanje inteligencije građana jer nezamisljivo je da predlagač – u ovom slučaju Ministarstvo pravde i Vijeće ministara BiH - nije našao za shodno da konsultuje struku, da se ovaj zakon usaglasi sa evropskim stečevinama - tvrdi SBiH-ov Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH.

- Sada je definitivno isplivalo na površinu ono što smo i mi govorili. Znači, nije reformski. Prvo su ambasadori - od Delegacije EU-a u BiH, preko američke ambasade, do OSCE-a - više je bilo potpisnika koji su rekli prije nekih mjesec i po da zakon nije usklađen sa EU standardima - podsjeća Milan Dunović, predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu BiH.

Preostale stranke opozicije iz Federacije dijele mišljenje. Nedostatke u zakonu prepoznaju, ali, čini se, prevagnut će viši interes. U reformskim zakonima vide novu priliku za napredak na evropskom putu.

VEZANI TEKST - SNSD-ov amandman unakazio izmjene Zakona o PDV-u, oštro kritikovan i zakon o VSTV-u

- Vrlo je teško donijeti sad odluku, da li sad glasati o tome ili ne, da li napraviti taj, pa makar i mali korak. Ako popravimo rad tih sudskih organa pa makar 5 posto - to će biti uspjeh za BiH, s obzirom na to da taj segment predstavlja najveći problem bh. društva - napominje ZNG-ov Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

- Znam da u ovom trenutku to ne može više i da ne može ići drugačije u ovom nekom, nadam se ne dugom periodu. Ja ću podržati taj zakon i on će dati taj minimum BiH na evropskom putu - poručuje Ilija Cvitanović (HDZ 1990), delegat u Domu naroda BiH.

Pisma, mišljenja, kritike i upute, naspram vladajuće većine, ipak, ostaju po strani. Svjesni da na zakonu tek treba raditi, negativnu ocjenu zakona vlast mijenja za pozitivan Izvještaj Evropske komisije. Očekuju da Dom naroda usvoji Zakon u istom tekstu kao i Zastupnički dom.

- Sasvim je sigurno da se radi o koraku naprijed, ne radi se o koraku nazad. Da je to idealno rješenje - nije. Da će maksimalno utjecati na rad pravosuđa - sasvim je sigurno da neće. Nekog poboljšanja će biti u omjeru od 5 procenata - ističe NiP-ov Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

- To je manje bitno od onoga da mi za ovaj zakon imamo zeleno svjetlo iz Brisela i mislim da mi pristupamo Evropskoj uniji i da je važno šta oni kažu - kaže Saša Magazinović, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Posljednju riječ ima Dom naroda. Usvojiti ili doraditi? Odlučit će većina.

Komentar HDZ-a i SNSD-a nismo dobili, ali sudeći prema prvom izjašnjavanju, Zakon o VSTV-u BiH bit će još jedna ispunjena tačka na listi prioriteta. Barem, do sljedeće godine, kada će sve ispočetka, ali tada u skladu sa standardima Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.