open-navfaktor-logo
search
Postignuta saglasnost
Predsjedništvo BiH imenovalo Gojka Kneževića za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine postiglo je saglasnost o imenovanju Gojka Kneževića za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javio je RTRS.
27.11.2023. u 17:35
get url
text

VEZANI TEKST - Na stolu imenovanje generala: Prekinuta sjednica Predsjedništva BiH, Bećirović zatražio pauzu

Na sjednici, koja je na prekidana nekoliko puta na zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića zbog dodatnih konsultacija, članovi Predsjedništva postigli su saglasnost o imenovanju Generalskog kora.

Imenovanjem Kneževića s dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH odlazi Senad Mašović, kojem je mandat istekao prije skoro dvije godine.

Spisak sa imenima članova novog generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Predsjedništvu BiH je proslijedio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez. 

Ovaj spisak Helez je usaglasio sa svojim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem. Na spisku su imena 13 generala. Osim Kneževića, imenovani su njegovi zamjenici, i to zamjenik za operacije Tomo Kolenda i zamjenik za resurse Mirsad Ahmić. 

VEZANI TEKST - Helez dostavio Predsjedništvu BiH spisak: Ko će biti novi generali OSBiH

Mirzet Lubenović je komandant Operativne komande OS BiH, a za zamjenike za operacije i za resurse Nebojša Bošnjak i Zdravko Rezo.

Za komandanta Komande za podršku imenovan je Martin Propadalo. Јasmin Čajić je zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije, a Radovan Јović za zamjenika komandanta Komande za podršku OS za resurse.

Komandant Četvrte pješadijske brigade je Slaven Blavicki, Fahir Žilić komandant Pete pješadijske brigade, a Milorad Krajšumović Šeste pješadijske brigadu Oružanih snaga BiH.

Na poziciju generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane imenovan je Edin Fako.

Imenovanja nakon Predsjedništva BiH treba potvrditi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.