open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Predsjedništvo BiH na stimulacije potrošilo skoro 40.000 KM: Neopravdano nagrađivanje zaposlenih za ono što im je zapravo posao
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u prošloj godini isplatilo skoro 40.000 KM za stimulacije zaposlenim, što je za oko 16.400 KM više nego godinu ranije, naveli su državni revizori u nedavno objavljenom izvještaju o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH.
13.08.2023. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - Državni zastupnici i delegati samo na papiru svaki dan bili na poslu, ne zna se povod za trošenje reprezentacije...

Problem je što su stimulacije isplaćivane zaposlenim koji su angažovani u komisijama za javne nabavke, a kojima je angažovanje u procedurama javnih nabavki zapravo u opisu posla radnog mjesta. Iako su revizori na ovo ukazivali i u ranijim izvještajima, očito njihovo mišljenje nije uvaženo.

- Stimulacije su isplaćivane svaki mjesec u kojem su zaposleni bili angažovani u iznosima od 50 KM po provedenom postupku – piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Revizori su naveli da kontinuirano nagrađivanje po ovom osnovu nije opravdano za zaposlene kojima je angažovanje u procedurama javnih nabavki u opisu radnog mjesta.

Stimulacije, isplaćene u ukupnom iznosu od 38.277 KM, dodjeljivane su zaposlenima za "izvanredan doprinos poslu, radu u različitim radnim grupama i različitim komisijama koje je imenovao generalni sekretar".

A kada su u pitanju upravo javne nabavke, revizori su skrenuli pažnju da su kod realizacije ugovora "utvrđene nepravilnosti i nedostaci". Radi se o tome da su kod određenih nabavki uočena odstupanja između vrijednosti zaključenih ugovora i okvirnih sporazuma i onoga što je realizirano.

- To navodi na zaključak da postoji potreba za dodatnim analizama i preispitivanjem procijenjenih vrijednosti nabavki kao i dokumentovanjem ispitivanja tržišta. Na primjer kod nabavke kancelarijskog materijala, vrijednost zaključenog Okvirnog sporazuma je bila 56.200 KM, a neiskorištena razlika 34.714,86 KM, kod isporuke i montaže guma vrijednost zaključenog Okvirnog sporazuma je bila 77.400 KM, a neiskorištena razlika 50.347,72 KM, kod usluga tekućeg održavanja vozila marke VW u Sarajevu, koja su van garantnog roka, vrijednost zaključenog Okvirnog sporazuma je bila 81.300 KM, a neiskorištena razlika 57.468 KM – naveli su revizori.

Preporučili su stoga da se više pažnje posveti utvrđivanju procijenjene vrijednosti nabavki koja treba biti zasnovana na realnim potrebama i dokumentovanom ispitivanju tržišta u pogledu cijena.

Za upotrebu službenih vozila Predsjedništvo BiH je prošle godine potrošilo 455.100 KM na gorivo, popravak, gume, osiguranje, pranje...

- Na osnovu dostavljenog pregleda troškova službenih vozila, ponovo smo uočili izrazito visoke troškove održavanja i popravke kod pojedinih vozila. Tako je u tekućoj godini za vozilo "audi A8" koje je nabavljeno 2016. godine, utrošeno 14.748 KM. Za isto vozilo je u 2021. godini na ime održavanja i popravka utrošeno 20.115 KM, a u 2020. godini 22.636 KM. Navedeno vozilo nije prodato u toku 2022. godine, iako je izvršena njegova procjena. Prema informacijama Predsjedništva, navedeno vozilo se namjerava prodati tokom 2023. godine – ukazali su revizori.

Pravo na stalno korištenje vozila imaju članovi Predsjedništva, šefovi njihovih kabineta i generalni sekretar Predsjedništva. Predsjedništvo je prošle godine raspolagalo sa 37 vozila, od kojih su dva vozila posuđena iz Republike Srpske za potrebe člana Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.