open-navfaktor-logo
search
Pružanje pomoći
Predsjedništvo BiH odobrilo angažman OSBiH: Uskoro kreće izgradnja pristupnih puteva na Lipi
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o angažmanu inžinjerske jedinice Oružanih snaga BiH (OSBiH) u migrantskom kampu Lipa.
27.01.2021. u 17:57
get url
text

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

- Dobili smo jučer odluku Predsjedništva BiH o angažovanju inženjerske jedinice Oružanih snaga BiH na Lipi. Obavijestili su me da je dozvoljeno i odobreno, te da su već izdati prema generalu Senadu Mašoviću da se krene u izradu pristupnih puteva prema Lipi – kazao je Podžić, te dodao da je već izdato naređenje da se krene u pripremu ovih aktivnosti.

Prema riječima generala Mašovića, odluka se odnosi na pitanje pružanja pomoći i angažman inženjerijskih jedinica OSBiH za uređenje putne komunikacije i kreiranje pretpostavki za uspostavljanje kontejnerskog naselja koje treba da bude na prostoru Lipe. 

- Mi smo već izdali sva pripremna naređenja po tom pitanju. Dok se izvrši transport svih inženjerijskih mašina, odnosno dok se prebaci na prostor Lipe, očekujem da će vjerovatno već sutra ili prekosutra da se započne sa svim radovima. Završetak radova ne ovisi od nas. To ovisi od ukupnih potreba i od eventualnih dodatnih zahtjeva koji će možda biti iskazani. U svakom slučaju, mi ćemo onaj dio posla za potrebe rješavanja ovog problema u skladu sa odlukom Predsjedništva uraditi i realizirati u potpunosti - istakao je Mašović.

Dodao je da Oružane snage BiH nemaju nikakve nadležnosti nad migrantima ni rješavanjem migrantske krize.

- Mi smo samo dali na raspolaganje svoje resurse, 30 velikih šatora za smještaj migranata. Po preuzimanju tih šatora pripadnici OSBiH su vraćeni nazad jer tim naseljem upravljaju druge institucije. Po pitanju upotrebe i angažmana inženjera, onoliko ljudi koliko bude potrebno, bit će i angažirano - zaključio je Mašović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.