open-navfaktor-logo
search
OSBiH
Predsjedništvo BiH odobrilo da OSBiH postavi privremeno šatore na Lipi, odluka za Biru i dalje na snazi
Migranti ostaju na lokalitetu Lipa na području Unsko-sanskog kantona, a Oružane snage će sutra postaviti vojne šatore u koje će biti smješteni svi koji se trenutno tu nalaze.
31.12.2020. u 20:45
get url
text

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, tu odluku je donijelo Predsjedništvo BiH.

- U skladu sa odlukom Predsjedništva BiH, danas 31. decembra 2020. godine u kasnim poslijepodnevnim satima, Oružane snage Bosne i Hercegovine pristupile su pripremi vojnih šatora te će se sutra ujutro uputiti ka kampu Lipa radi njihova montiranja za potrebe smještaja nezbrinutih migranata – naveli su iz Ministarstva.

Ističu da je zahtjev za postavljanjem vojnih šatora danas Ministarstvo sigurnosti BiH u propisanoj proceduri dostavilo Ministarstvu odbrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom komandantu.

- Predsjedništvo BiH ovaj je zahtjev odobrilo te će jedinice OS BiH sutra 1. januara 2021. godine biti upućene ka migrantskom kampu Lipa, koji je nadavno devastiran u požaru. Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u BiH. Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, OS BiH se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH, na dobrobit građana cijele zemlje – navode.

Međutim, odluka Vijeća ministara BiH prema kojoj se migranti trebaju smjestiti u Biru i dalje ostaje na snazi. Lokalne vlasti u Unsko-sanskom kantonu, prema toj odluci, trebaju omogućiti smještaj migrantima u Biri, koja će biti privremeni smještaj do aprila.

Predsjedništvo BiH je samo dalo odobrenje Ministarstvu odbrane da se vojna oprema koristi za sprječavanje humanitarne katastrofe.

Podsjećamo, IOM je prije nekoliko dana ostavio migrante da se smrzavaju i gladuju na lokalitetu Lipa, nakon čega je taj kamp zapaljen. Iz IOM-a su rekli da su vjerovatno migranti podmetnuli požar, dok su neki skloni tvrditi da su to uradili čak uz saglasnost pojedinaca iz IOM-a.

Građani koji su danas protestvovali ispred migrantskog kampa Bira se razilaze, a jedna grupa je ostala da čuva stražu.

Vijest da će migranti danas biti vraćeni u prostor nekadašnje fabrike Bira, kod građana Bihaća, gradića na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, negativno je dočekana i zbog toga su se večeras okupili u najvećem broju dosad ispred ovog nekadašnjeg migrantskog centra.

Skoro hiljadu ljudi iskazalo je na ovaj način negodovanje zbog odluke Vijeća ministara BiH da migrante iz kampa Lipa, koji je stradao u požaru prije nekoliko dana, smjesti u Biru.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kao i brojne ugledne ličnosti grada na Uni bili su prisutni na protestu.

- Krajina se večeras okupila ovdje da jednom zauvijek kaže 'ne', dosta je više bilo lomljenja kopalja preko krajiških leđa, jer ovo je problem, ne samo Bihaća već cijele Krajine. Tri godine mi bijemo bitku sa ilegalnim migrantima i tokom tog perioda smo pokazali dovoljno empatije. Nažalost, niko nas nije ozbiljno shvatio, niti je shvatio problem s kojim se nose Bihać i Krajina, i ovo je jednostvano eskaliralo među građanima koji više nisu mogli trpjeti to sve te su izašli da pošalju poruku da 'Bira' više ne može biti kamp za ilegalne migrante - poručio je Adnan Habibija, bivši vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.

VEZANI TEKST - Stotine Bišćana Novu godinu dočekuju na ulici: Ne žele migrante u Biri

Među građanima su bili i mještani naselja Veliki Lug, u kojem se nalazi Bira. Skoro 90 dana se okupljaju ispred Bire.

- Uspjeli smo 1991. godine da odbranimo grad, evo, i ove ćemo 2021. godine to isto učiniti. Nema odmora ni večeras. Ovdje ćemo dočekati i Novu godinu, ali ne damo da migrante vrate u Biru -  rekao je Fadil Dizdarević, policajac u penziji.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, napomenuo je kako je kroz ovaj kanton od početka migrantske krize do danas prošlo više od 100.000 migranata, da su građani Krajine do sada položili sve moguće testove humanitosti, ali da više jednostavno nisu mogli.

- Ovo je revolt građana na ovakvu vrstu nepravde, koja se ovom narodu čini već tri godine. Hvala Bogu da je večeras održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je rečeno da migranti neće u Biru, da će Oružane snage uspostaviti šatorsko naselje, dok se kamp Lipa ne pripremi, jer su na taj način građani oslobođeni talačkog pritisaka kojeg su nosili 20 i više mjeseci dok je Bira kamp bio u funkciji - istako je Ružnić.

Dodao je kako vlasti od 2018. godine govore šta je potrebno činiti da bi se upravljalo migrantskom krizom i smatra da je nužno stvoriti koordinaciju svih učesnika u tom procesu.

- Moraju koorodinirati državne institucije sa entitetskim, a entitetske sa kantonalnim i općinskim. Jednostavno, ta se linija koordinacije mora napraviti, mora se koordinirati sa ostalim učesnicima i humanitarnim organizacijama da bi se adekvatno upravljalo migrantskom situacijom, a sve u cilju očuvanja dostojanstva naših građana i dostojanstva migranata. Zatim, mora se zatvoriti istočna granica, koja je propusna, i izmijeniti postojeći zakoni o strancima, ojačati rad Službe sa strancima i ovaj teret migracija razmjestiti na teritoriju cijele države, jer ne može Unsko-sanski kanton biti taj koji će jedini nositi teret ove krize. Eto, to je večeras poruka ovih građana - kazao je Ružnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.