open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv za učešće na diplomatskom forumu u Antaliji
Predsjedništvo BiH je danas na redovnoj sjednici prihvatilo poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, upućen članovima Predsjedništva BiH, za učešće na 3. diplomatskom forumu u Antaliji (Antalya Diplomacy Forum – ADF2024) koji će biti održan od 1. do 3. marta 2024. godine.
29.12.2023. u 18:24
get url
text

Kako je saopćeno nakon sjednice, Predsjedništvo BiH je prihvatilo Akte Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union - UPU) koji su usvojeni na 27. redovnom kongresu Svjetske poštanske unije, održanom 2021. godine u Abidžanu, Obala Slonovače.

Također, odobreno je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Agencije za unapređenje stranih investicija i izvoza Republike Sjeverne Makedonije - "Invest North Macedonia", kao i Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Latvije o saradnji u oblasti obrazovanja i mladih.

Odobreno je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i Generalnog direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Turske o međusobnoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke i o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) - Gunja (RH) na M-14.1 (BiH)/DC 214 (RH).

Također, na sjednici je donesena odluka o ratifikaciji Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, Projekat gradskog prijevoza u Sarajevu - B, (EFSD + Specijalno investicijsko područje 1) (FI br. 94.965 – SERAPIS br. 2019-0820) te Ugovora o grantu (Projekat Vodovod Visoko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant od Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

Također, odobrena je ratifikacija Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine, sa druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta, kao i Ugovora o grantu (Koridor Vc u Republici Srpskoj – Projekat obilaznica Doboj – Poddionica: Rudanka – Putnikovo Brdo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

Predsjedništvo je donijelo odluku i o ratifikaciji Ugovora o grantu (Koridor Vc u FBIH – Projekat obilaznica Doboj, poddionica: Putnikovo Brdo – Medakovo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan, kao i Sporazuma o zajmu (Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenih sektora u Bosni i Hercegovini), između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (Zajam broj 94950-BA).

Odobrena je i ratifikacija Ugovora o finansiranju (Evropski fond za održivi razvoj – EFSD + Namjenski investicijski okvir 1) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, Projekat: Vjetroelektrana Vlašić (FI N°) 91.812 (SERAPIS N°) 2019 – 0843, Amandmana broj 4 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine ("Zajmoprimac"), Republike Srpske ("Entitet") i Evropske investicijske banke ("Banka"), dana 22. septembra 2010. godine s naknadnim povremenim izmjenama (FI br. 25.741 – SERAPIS br. 2008-0556) Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj i Amandmana na Sporazum o zajmu (Dodatno finansiranje za projekat registracije nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (kredit br. 9048-BA).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku i o ratifikaciji Amandmana na Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine ("Zajmoprimac") i Međunarodne banke za obnovu i razvoj ("Banka") – Projekat restrukturiranja željeznica Republike Srpske – zajam br. 8808-BA, Sporazuma o zajmu (Projekat unaprjeđenja kvaliteta zraka) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora za period 2021-2027. između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore koju predstavlja Kancelarija za evropske integracije.

Odobrena je i ratifikacija Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija za period 2021-2027. između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo za evropske integracije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.