open-navfaktor-logo
search
Doneseni zaključci
Predsjedništvo DF-a: Apelujemo ponovo na zastupnike "Trojke" da ne izaberu Vukoju
Predsjedništvo Demokratske fronte održalo je danas redovnu sjednicu u Sarajevu, na kojoj su doneseni određeni zaključci.
29.11.2023. u 14:17
get url
text

- Apelujemo ponovo na zastupnike "Trojke" da ne izaberu Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, bez dana pravosudnog iskustva. Jedina referenca koju donosi za ovo imenovanje je da je kandidat Dragana Čovića i da je bio na listi HDZ-a za delegata u Domu naroda! Neka se zastupnici izjasne o cjelovitoj listi kandidata koji su prošli konkursnu proceduru vodeći se mjerilom stručnosti i iskustva rada u pravosudnim institucijama - saopćeno je iz DF-a.

Trojka okupljena oko SNSD-a i HDZ-a, kako dodaju, nije ispunila obećanje da će Bosna i Hercegovina u 2023. godini dobiti pristupne pregovore za članstvo u EU. Dodaju da evropske zakone koje su sami obećali i potpisali da će donijeti nisu realizovali u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Državna vlast nije usvojila: Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Sporazum sa Frontex agencijom koja nadzire sigurnost vanjskih granica EU-a, te državni Program za usvajanje acquisa (pravne stečevine EU-a). Zato, Evropska komisija nije još dala preporuku Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora - saopćio je DF.

Također, na sjednici je imenovan i Centralni izborni štab koji će voditi Albin Zuhrić. Osnovni zadatak CIŠ-a je priprema Demokratske fronte za Lokalne izbore u BiH koji će se održati u oktobru 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.