open-navfaktor-logo
search
Dok građani strahuju
Predsjedništvo NES-a: Predstavnici "Trojke" se pretvorili u ćutologe na vlasti
Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu analiziralo je aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju u zemlji, te je usaglašeno nekoliko stavova o važnim pitanjima u BiH i regionu.
29.09.2023. u 20:23
get url
text

- Predsjedništvo NES-a oštro osuđuje teroristički čin na Kosovu i izražava zabrinutost za utjecaj na stanje u Bosni i Hercegovini i bh. građane, koji sa zebnjom prate posljednja dešavanja koja unose nemir i narušavaju sigurnosnu situaciju cijele regije. Postavljanje barikada na entitetskim linijama teško je tumačiti drugačije nego kao "generalna proba" za odcjepljenje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kako to i najavljuje članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Tražimo od aktuelne vlasti na državnom nivou, posebno od predstavnika "Trojke", da upoznaju javnost i građane šta poduzimaju u vezi s ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom pod pokroviteljstvom vlasti bh. entiteta Republika Srpska, imaju li i koji je plan reagiranja u slučaju eskalacije, te da li i dalje, kako su se hvalili, "drže Dodika pod kontrolom".

Teško se oteti dojmu da su predstavnici "Trojke", umjesto konkretnog aktivizma i jasnog plana djelovanja, preuzeli ulogu ćutologa u vlasti. Dok se hvale usvajanjem nekoliko upitnih proevropskih zakona, Dodik i Čović nameću svoju dinamiku i traže da se po njihovom diktatu usvoje ili izmjene po državu najvažnih zakona poput Izbornog zakona i Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Zabrinjavajući je i izostanak konkretne reakcije međunarodne zajednice na antiustavno djelovanje Milorada Dodika i vlasti bh. entiteta RS, koje su u Republici Srpskoj suspendovale Ustav BiH i odluke visokog predstavnika.

NES je isključivo protiv usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH u obliku kako to najavljuju aktuelne vlasti. Smatramo da u ovom trenutku treba prioritetno provesti presude Evropskog suda za ljudska prava, te odustati od usvajanja ovog zakona, a da ovo pitanje, posebno status stranih sudija, treba rješavati u skladu sa Ustavom BiH i to kao zadnji uvjet za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, te odlučno i beskompromisno odbaciti svaki pritisak od strane svih domaćih i međunarodnih političkih aktera.

Predsjedništvo NES-a smatra da se reforma izbornog zakonodavstva mora odnositi na teritorij cijele države, a u fokusu iste mora biti jačanje integriteta izbornog procesa i eliminiranje diskriminacije u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Pozdravljamo posljednje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koje su itekako dobro došle u ovom trenutku te ih treba u potpunosti provesti, jer su u skladu sa evropskim vrijednostima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koja je sastavni dio ustavnog i pravnog sistema naše države - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.