open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Predsjedništvo PDP-a ne može prihvatiti rezultate izbora za predsjednika RS-a, uskoro unutarstranački izbori
Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) ne može prihvatiti rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednike bh.entiteta Republika Srpska jer su ti izbori dokazano obilovali brojnim neregularnostima, malverzacijama, prevarama i sistemski organizovanim krađama čime je narušen integritet izbora i zakonitost izbornog procesa, izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, javlja Anadolu Agency (AA).
09.11.2022. u 17:06
get url
text

VEZANI TEKST - Protest opozicije u RS-u: Stotine građana ispred zgrade RTRS-a, uzvikuju "Mile lopove", nose sliku ratnih zločinaca Karadžića i Mladića

Borenović se obratio novinarima za vrijeme održavanja sjednice Predsjedništva PDP-a u Banjoj Luci.

- Ne možemo prihvatiti rezultate na bazi onoga što je utvrđeno kontrolnim brojanjem glasova i što nije objavljeno iz zvaničnog izvještaja Centralne izborne komisije o tom brojanju kojim je jasno utvrđeno na bazi onoga što smo dobili od posmatrača da je bilo 70.012 kontaminiranih, zatrovanih, upropaštenih i nestalih glasačkih listića - rekao je Borenović.

Drugi zaključak je da Predsjedništvo PDP-a podržava dalje aktivnosti da se pravno osporavaju rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske prema svim relevantnim tužilačkim i sudskim instancama.

- Ako bude trebalo, ići ćemo do Strazbura - rekao je Borenović i dodao da očekuju da se pravosuđe BiH odredi adekvatnim pravnim i svim drugim normama i istražnim radnjama.

Prema riječima Borenovića, Predsjedništvo PDP pokreće aktivnosti za redovne unutarstranačke izbore, jer su ušli u završnu godinu četverogodišnjeg mandata.

VEZANI TEKST - Opozicija RS-a želi poništavanje izbora: Pokradeni smo, pravda i izborna volja ne treba da budu ničiji taoci

On je istakao da je formirana radna grupa zadužena za organizaciju izbornog sabora. Dodao je da on više neće biti predsjednik ove stranke, jer po statutu nakon dva uzastopna mandata više nema pravo da se kandiduje. Naglasio je da je on tražio da ova odrednica stoji u stranačkom statutu.

Na pitanja novinara da li je razmatrano podnošenje ostavki zbog izbornih rezultata on je odgovorio:

- Sigurno da će biti odgovornosti, ali na konstruktivan i statutaran način.

Dodao je da će unutarstranačkim izborima doći do najboljeg mogućeg rješenja.

VEZANI TEKST - Stanivuković traži potpunu reformu PDP-a i smatra da dalje procese treba da vode izborni pobjednici

Na sjednici je donesen zaključak da Predsjedništvo PDP podržava borbu gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića u skladu sa politikom i načelima po kojim je dobio podršku građana.

PDP i Jelena Trivić u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema rezultatima izbora on je dobio veći broj glasova.

Opozicione stranke su u Banjaluci od izbora 2. oktobra održale više protesta zbog sumnje u rezultate. Predstavnici opozicionih stranka podnijeli su Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv više stotina lica zbog krivičnog djela izborne krađe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.