open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Predsjedništvo SDA: Očekujemo jasne sankcije Evrope za one koji uzrokuju krizu
U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA). Zaključke sa Sjednica Predsjedništva SDA novinarima je nakon sjednice saopćio Predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
11.03.2022. u 18:03
get url
text

- Predsjedništvo SDA je danas dalo punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, i podržalo stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se odnose na taj problem. To su stavovi koji su formirani prije skoro osam godina i koji nisu mijenjani. Mi imamo naše obaveze u odnosu na povelju UN-a i na međunarodno pravo i ti stavovi se mijenjati neće - kazao je na početku svog obraćanja Izetbegović.

Kazao je i da Predsjedništvo SDA poziva sve političke faktore u BiH, ali i cijeloj regiji, da odgovornom politikom i ponašanjem ulože dodatne napore na očuvanju stabilnosti i mira.

- Pozivamo sve državne institucije BiH da u novonastaloj globalnoj situaciji djeluju odgovorno i smirujuće, u interesu svih građana. Od policijskih i sigurnosnih agencija u BiH očekujemo da u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima djeluju preventivno i spriječe bilo kakav pokušaj destabilizacije - naveo je Izetbegović.

Također, Predsjedništvo SDA pozdravlja pojačano prisustvo EUFOR-a u BiH kao preventivnu akciju na očuvanju stabilnosti i mira. Podsjećaju da NATO savez ima mandat za djelovanje u Bosni i Hercegovini u svakom trenutku kada se procijeni da je ugrožen Mirovni sporazum.

Iz SDA su još jednom pozvali na bezuslovnu i trenutačnu deblokadu institucija Bosne i Hercegovine, jer je za okolnosti globalne sigurnosne i ekonomske krize, čije se posljedice prelijevaju i na BiH, neophodno da institucije djeluju u punom kapacitetu.  

Također, pozdravili su jasne stavove iznesene na sjednici Evropskog parlamenta i u prijedlogu Rezolucije upućene Senatu SAD-a, u kojima su precizno konstatovani uzroci i glavni krivci za političku krizu u BiH.

- Očekujemo jasne sankcije Evrope za one koji krizu u BiH uzrokuju - rekao je Izetbegović.

Također, iz SDA su pozvali predstavnike RS-a u fiskalnom vijeću da prestau s opstrukcijama i omoguće usvajanje budžeta, kako bi se izbori u oktobru održali.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Dodik je unazadio BiH i vrijeme je da ode, Vučiću nije lahko

Izetbegović je kazao i da je donesen zaključak da je hitno potrebno usvojiti federalni budžet, kako bi se izdvojila sredstva za proljetnu sjetvu.

Iz SDA su pozdravili usvajanje zakona u zastupničkom domu Parlamenta BiH koji su u okviru tačaka iz mišljenja Evropske komisije, te pozvali Dom naroda da što prije zakaže sjednicu i potvrdi usvajanje tih zakona.

- Očekujemo od Evropske komisije da nam dodijele kandidatski status nakon što ti zakoni budu potvrđeni u Domu naroda - rekao je Izetbegović.

Ostali zaključci su: 

- Predsjedništvo SDA poziva na hitno donošenje odluka kojima će se osigurati energetska neovisnost BiH, što podrazumijeva nastavak rada termoblokova u Tuzli i Kaknju, ali i ubrzanje procesa na izgradnji Južne gasne interkonekcije, koji će omogućiti diverzifikaciju u snabdijevanju gasom. Od nadležnih institucija tražimo da ubrzaju izgradnju infrastrukture bazirane na obnovljivim izvorima energije.

- Predsjedništvo SDA pozdravlja dosadašnje napore Vlade Federacije BiH na obnavljanju robnih rezervi i očekuje da se nastavi s tim aktivnostima, kako bi se osigurale neophodne zalihe hrane i energenata. Zadužujemo Vladu FBiH da prati razvoj situcije na tržištu i pravovremeno reaguje mjerama koje će ublažiti poskupljenja osnovnih životnih namirnica, te da pojačanim inspekcijskim nadzorom spriječi moguće zloupotrebe.

- Vlada FBiH se zadužuje da hitno izradi i implementira programe za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, kako bi se ublažile posljedice rasta cijena. Pozivamo vlade na svim nivoima da prioritetne aktivnosti budu usmjerene na pomoć građanima, naročito ugroženim kategorijama.

- Od Ministarstva poljoprivrede FBiH tražimo da nastavi pružati podršku poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se osigurali uvjeti za pojačanu proljetnu i jesensku sjetvu.

- Predsjedništvo SDA pozdravlja imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona, te niz konkretnih aktivnosti i mjera koje su Vlada i nova skupštinska većina poduzele već u prvim danima mandata. Vlada TK ima punu podršku da nastavi sa intenzivnim radom u korist svih građana Tuzlanskog kantona. Pozdravljamo aktivnosti KO SDA koje su dovele do stabiliziranje ukupnog stanja u Tuzlanskom kantonu, kao i do povratka niza kadrova u SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.