open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Predsjedništvo SDA raspravlja o Dodikovim prijetnjama i blokadi institucija BiH
Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počela je u centrali te stranke u Sarajevu.
21.02.2020. u 14:22
get url
text

Glavna tema današnje sjednice trebala bi biti aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini, koju su izazvale stranke sa sjedištem u entitetu RS, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon što je Ustavni sud BiH kao neustavan ocijenio član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Tu odluku je predsjednik SNSD-a ocijenio kao "prelazak crvene linije", pa je donesena odluka o blokiranju donošenja svih odluka na državnom nivou, odnosno blokiranju rada državnih institucija dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva odlazak stranih sudija iz te institucije.

{$galerijaFotografija}

- Ustavni sud ima svoju poziciju koja je jasno definirana Ustavom i svoje nadležnosti da štiti Ustav BiH, tako da oni kojima ne odgovara da se poštiva Ustav BiH i Evropska konvencija o ljudskim pravima imaju nešto protiv Ustavnog suda. U prvoj varijanti je bio problem zato što su smatrali da su protiv nekih spornih odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu glasali Bošnjaci i stranci, a na kraju se ispostavilo da nije bilo glasanje takvo uopće. Međutim, nastavila se i dalje priča i očigledno je da oni nemaju problem samo sa institucijama koje potpuno kontroliraju, dok institicije koje ne kontroliraju i koje su neovisne smatraju da ih treba reformirati na njihov način. Logično je da to niko neće prihvatiti, a kada budemo pristupali Evropskoj uniji i NATOI-u, onda ćemo imati sveobuhvatnu reformu koja će podrazumijevati i novi zakon o Ustavnom sudu - kazao je uoči sjednice potpredsjednik SDA Edin Ramić.

Uporedo sa blokadom državnih institucija, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je zaprijetio i donošenjem niza mjera, koje bi rezultirale održavanjem referenduma o otcjepljenju entiteta RS, čime je još jednom direktrno ugrozio Dejtonski mirovni sporazum, ustavnopravni poredak BiH, te mir i stabilnost u državi.

- Gospodin Dodik je rekao i da neće odlučivati, pa je na prvu sjednicu Predsjedništva došao i odlučivao. Najavio je do sada više od 30 puta referendum, neke je i održao, pa je onda građanima objašnjavao da se malo šalio, da to nije referendum nego anketa, tako da ne mora značiti da će sve ono što najavi gospodin Dodik tako i desiti, a neke njegove prijetnje ne treba ni potcjenjivati - izjavio je Ramić.

Pored ove krize, Predsjedništvo SDA bi na današnjoj sjednici trebalo razmatrati niz ostalih aktuelnih pitanja.

Nakon sjednice je predviđeno održavanje konferencije za medije.

IMG_20200221_140607.jpg
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.