open-navfaktor-logo
search
Usvojili zaključke
Predsjedništvo SDP-a: Pozivamo NATO savez da ojača vojne snage u BiH
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH usvojen je niz zaključaka kojim su definisani stavovi, principi i daljni koraci u vezi sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, obilježenom blokadom državnih institucija i otvorenim rušenjem ustavnog poretka države.
16.12.2021. u 17:23
get url
text

- SDP smatra da je u toku otvoreni napad na ustavnopravni poredak BiH. U atmosferi blokade institucija države BiH, a posebno njenom eskalacijom nakon usvajanja posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) smatramo da ne postoje uslovi za nastavak pregovora o Ustavnoj reformi promjeni Ustava Bosne i Hercegovine i izmjenama Izbornog zakona, kao ni drugim pitanjima koja su u ovom trenutku od sekundarnog značaja. Izabrani zvaničnici SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH će nastaviti učestvovati u radu svih parlamentarnih tijela i na sjednicama domova. U tom smislu pozivamo na hitnu deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i normalizaciju rada izvršne vlasti - zaključeno je na sjednici Predsjedništva partije.

VEZANI TEKST - Nikšić o povlačenju iz dogovora o izbornom zakonodavstvu: Da se ne pravimo kako se ništa ne dešava u BiH...

Zatražili su od Tužilaštva BiH da, najkasnije u roku od 10 dana, obavijesti domaću i međunarodnu javnost šta su konkretno preduzeli i šta konkretno planiraju preduzeti kako bi sankcionirali pojedince koji su otvoreno napali ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

- U slučaju da se Tužilaštvo BiH ne oglasi u ovom roku, pozivamo nadležna tijela da na zakonit način pristupe utvrđivanju odgovornosti onih pojedinaca koji opstruiraju odbranu ustavnog poretka BiH - zaključili su u SDP-u.

Zatražili su od Visokog predstavnika, kao nezaobilazne institucije Dejtonskog mirovnog sporazuma i konačnog tumača ovog međunarodnog ugovora, da u najkraćem roku, stavi van snage zakone, odluke i zaključke organa vlasti bh. entiteta RS koji su usmjereni ka rušenju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo NATO savez da, u što kraćem roku, ojača vojne snage u Brčko Distriktu i drugim neuralgičnim tačkama u Bosni i Hercegovini. Nužno je konkretnim mjerama i potezima spriječiti izbijanje oružanih sukoba u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Država BiH je najveća žrtva u Evropi od Drugog svjetskog rata i međunarodna obaveza je NATO-a, u skladu sa Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da efikasno zaštiti stanovništvo Bosne i Hercegovine od sljedbenika ideologija i politika koje su 90-ih godina počinile genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine - kaže se, između ostalog, u zaključcima SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.