open-navfaktor-logo
search
Vanredni izbori
Predstavljamo kandidate za gradonačelnika; Ajanović: Gradske službe moraju raditi bez političkih pritisaka
U Tuzli će 5. februara biti održani vanredni izbori za gradonačelnika. Ko god da pobijedi, bit će novo lice na ovoj funkciji jer će naslijediti Jasmina Imamovića koji je gradom soli rukovodio 22 godine.
01.02.2023. u 18:41
get url
text

U utrci za gradonačelnika šest je kandidata, Zijad Lugavić iz Socijaldemokratske partije, Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Svim kandidatima postavili smo pet identičnih pitanja, evo šta je odgovorio Mirnes Ajanović...

Zašto smatrate da bi bili dobar gradonačelnik Tuzle?

Tuzla je i moj grad, živim ovdje i radim godinama. Preko 20 godina sam djelovao u Gradskom vijeću Tuzla kao opozicioni vijećnik, kontinuirano ukazivajući i ispravljajući odluke vladajuće partije i njenog gradonačelnika, inicirajući hiljade prijedloga, boreći se protiv samovolje vlasti. U tom svom periodu u potpunosti sam se upoznao sa načinom funkcionisanja Grada, službi i odgovornosti prema građanima te smatram to vrijednim iskustvom koje je potrebno osobi koja pretenduje na mjesto Gradonačelnika Tuzle.

Građani će dobiti gradonačelnika koji će im biti dostupan, jer sam uvijek bio dostupan građanima i drugačije ne znam ni djelovati, gradonačelnika koji neće biti salonski i kabinetski i koji će biti na terenu sa njima, koji će saslušati njihove probleme i koji će ih predstavljati u zemlji i svijetu, dok gradske službe mogu očekivati rad bez političkih pritisaka, jer ću ukinuti odluku kojom je dato ovlaštenje gradonačelniku da samostalno vrši interna izmještanja službenika, što je sigurno stvaralo nepotreban stres u radu službi.

Šta bi prvo napravili ukoliko budete izabrani?

Svakom građaninu je njegov problem najvažniji pa je zato nemoguće praviti određene prioritete u nekim segmentima, ostavljajući druge segmente za neko drugo vrijeme. Preduslov za bilo kakav ozbiljan rad je pouzdan i efikasan rad gradskih službi. Stoga ću osigurati slobodu rada gradskim službenicima kroz uspostavljanje sistema rada bez političkih i drugih pritisaka. Vjerujem da kada svi budu radili poslove iz svojih zaduženja, bez bojazni i odvlačenja pažnje sa rada na brigu o radnom mjestu, tada možemo stvoriti efikasan radni ambijent i posvetiti se pomoći građanima te istovremeno rješavati više problema.

Kako ocjenjujete rad Gradske uprave i kakve bi promjene uveli u radu?

Mora se ukinuti odluka da gradonačelnik kada god hoće samostalno odlučuje o raspoređivanju službenika, što je svojevrsni svakodnevni potpuno nepotrebni brutalni mobing kako bi se spriječilo bilo kakvo suprotstavljanje privatizaciji Gradske uprave od strane gradonačelnika i političke stranke koju zastupa. Službenici se moraju osloboditi tog pritiska kako bi stručno i zakonito rješavali obaveze, a što će rezultirati normalnim protokom posla i informacija. Funkcija gradonačelnika treba se svesti na protokolarnu funkciju, čime će se spriječiti mogućnosti da konačne odluke ovise od volje gradonačelnika. Smatram da bi Gradska uprava trebala povesti više računa o realnom sektoru te ću stoga osigurati redovne termine u kojima će biti vršeni prijemi, ali i obilasci privrednika i predstavnika realnog sektora. Moj tim su službe grada i ljudi koji rade u njima. Samoinicijativne izmjene pomoćnika gradonačelnika neće biti vršene te će postojeći službenici nastaviti rad na svojim radnim mjestima uz garantiranje autonomije u radu bez političkih pritisaka. Proces smanjenja gradske administracije će biti vršen u skladu sa zakonskim odredbama o penzionisanju i preraspodjeli radnih mjesta uz saglasnost službenika.

Šta Tuzla trenutno nema, a morala bi imati?

U Tuzli je trebalo imati minimum političkog sluha od strane dosadašnje vlasti, a dokazao sam da su radili protiv interesa građana u preko 100 video priloga i u 150 tačaka plana djelovanja. Tuzli treba gradonačelnik koji neće biti kabinetski ili salonski, nego koji će biti u kontaktu sa građanima i na terenu te koji će svim građanima omogućiti pristup kritici, sugestijama i zahtjevima za rješavanje problema u Tuzli bilo gdje.

Šta je ono što u Tuzli postoji, a što bi hitno trebalo mijenjati ili popravljati?

Tuzla ima Termoelektranu iz koje crpi energente za svoj sistem centralnog grijana, kao i električnu energiju. Smatram da taj kapacitet treba iskoristiti u borbi protiv aerozagađenja na način da se hitno pristupi smanjenju broja individualni ložišta kroz ubrzavanje procesa toplifikacije urbanog dijela grada i mjesnih zajednica uz tromjesečno podnošenje izvještaja za utrošena sredstva i realizaciju projekata, i podizanjem kreditnih sredstava za besplatnu potpunu toplifikaciju grada kako bi se zaštitilo zdravlje građana i omogućili bolji uslovi života smanjenjem zagađenja. Kredit bi se vraćao iz sredstava za rad Termoelektrane Tuzla, koja iznose oko pet miliona KM godišnje.

Protestima 2017. godine natjerao sam tadašnju vlast na širenje mreže centralnog grijanja bez naknade do kuća građana po mom prijedlogu, čime su građani uštedili 10 do 15 hiljada KM, a što dokazuje da se dalja toplifikacija može izvoditi značajno jeftinije po građane nego je to sada slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.