open-navfaktor-logo
search
Izbori u Tuzli
Predstavljamo kandidate za gradonačelnika; Čičko: Izvinio bih se u ime Grada svima koji su pretrpjeli maltretiranje
U Tuzli će 5. februara biti održani vanredni izbori za gradonačelnika. Ko god da pobijedi, bit će novo lice na ovoj funkciji jer će naslijediti Jasmina Imamovića koji je gradom soli rukovodio 22 godine.
28.01.2023. u 08:33
get url
text
Derviš Čičko
Derviš Čičko

U utrci za gradonačelnika šest je kandidata, Zijad Lugavić iz Socijaldemokratske partije, Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Svim kadidatima postavili smo pet identičnih pitanja, evo šta je odgovorio Derviš Čičko...

Zašto smatrate da biste bili dobar gradonačelnik Tuzle?

Ne znam šta to znači biti "dobar gradonačelnik", pošto je i ovaj donedavni bio "dobar" posljednjih 22 godine, pa je pobjegao u u pola mandata i ostavio Tuzlu generalno u vrlo lošoj situaciji. Zasigurno neću biti tako "dobar". Potrebno je biti koristan gradonačelnik za sve građane Tuzle.

Šta biste prvo napravili ukoliko budete izabrani?

Primio bih Tuzlake koji žele da razgovaraju sa mnom i da iznesu svoje ili probleme zajednice u kojoj žive. Također, izvinio bih se u ime Grada svim našim sugrađanima i organizacijama koji su pretrpjeli poniženja i maltretiranje od Gradske uprave i njenog donedavnog čelnika.

Kako ocjenjujete rad Gradske uprave i kakve biste promjene uveli u radu?

Posljednjih, najmanje 18 godina, generalno, radi se o otuđenom i ostrvljenom samoživom organizmu bez ozbiljnog kontakta sa građanima. Potrebno je Gradsku upravu i njena javna preduzeća i ustanove vratiti u normalnosti funkcije servisa građanima, koji su i njihovi stvarni finansijeri.

Šta Tuzla trenutno nema, a morala bi imati?

Tuzla nema podosta stvari, ali neoprostivo je da nema racionalnu strategiju sopstvenog poticajnog i održivog ekonomskog razvoja, niti plan srednjoročnih komunalnih investicija.

Šta je ono što u Tuzli postoji, a što bi hitno trebalo mijenjati ili popravljati?

Tuzla i njeni građani bi morali otvorenih očiju pogledati sami sebe u ogledalu i odlučiti da li su generalno zadovoljni situacijom u gradu u kojem žive. Neophodno je prekinuti bavljenje politikom, koja je sama sebi svrha i okrenuti se životnim realitetima. Posljednje dvije dekade urušena je i dugogodišnja dominirajuća politika, a kvalitet komunalnog i drugog življenja je potpuno devastiran do neprepoznatljivosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.