open-navfaktor-logo
search
Genocid
Predstavljanje rada "Majka Srebrenice" fotografa Almina Zrne u Istanbulu
Fotografija "Majka Srebrenice" nastala je 2001. godine u Potočarima
08.07.2019. u 11:34
get url
text

Rad istaknutog bosanskohercegovačkog fotografa Almina Zrne "Majka Srebrenice" bit će izložen 11. jula na trgu Taksim u Istanbulu, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Riječ je o projektu asocijacije IKASD-Istanbul iz Turske koja, u saradnji sa partnerskim organizacijama, fotografiju izlaže kako bi iznova podsjetila svijet na genocid i stradanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u minulom ratu. Prenijet će poruku i pouku, posebice mlađim generacijama, o bezumnom stradanju u nadi da se takav zločin više nikome, nigdje i nikada neće ponoviti.

Fotografija "Majka Srebrenice" nastala je 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet. Poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima.

U Istanbulu će fotografija biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na taj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine.

Zrno je za ovu fotografiju 2002. godine dobio dvije nagrade, prvu od Udruženja novinara BiH za najbolju objavljenu fotografiju i drugu od Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) za najbolji foto-dizajn.

Svečanom predstavljanju fotografije na trgu Taksim prisustvovat će i Almin Zrno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.