open-navfaktor-logo
search
Ramazan u Mostaru
Predstavljena monografija "40 bosanskohercegovačkih mushafa"
U okviru manifestacije "Ramazan u Mostaru" danas je u Centru za kulturu promovirana naučna monografija "40 bosanskohercegovačkih mushafa".
27.03.2023. u 17:01
get url
text

Uz autore prof. dr. Ćazima Hadžimejlića i prof. dr. Harisa Derviševića knjigu je promovirao i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Monografija je po mnogo čemu specifična i dragocjena i važna za grad Mostar jer na najljepši način razotkriva sjećanja na nekadašnju raskošnu i skoro zaboravljenu darovitost mostarskih umjetnika, kaligrafa, odnosno ukupno nasljeđe Mostaraca prema slovu i tekstu Kur'ana.

 

- Naš ovdašnji čovjek, Bošnjak davno se upoznao sa harfom, prije šest stoljeća. Primio je i prigrlio harf kao amanet, pokazujući mu svoju vjernost, revnosno ispisujući ga na brojnim primjercima mushafa - naglasio je muftija ocijenivši kako se radi o golemom rukopisnom blagu koje se čuva u brojnim javnim i privatnim bibliotekama.

Monografiju dr. Hadžimejlića i dr. Derviševića je ocijenio iznimno vrijednim pregnućem za zbiljsku percepciju bogatog bosanskohercegovačkog nasljeđa na polju ispisivanja Kur'ana u umjetnički vrijedne primjerke mushafa.

- To je svjedočanstvo i njihove posvećenosti da u svom vremenu žrtvuju i imetak i vrijeme i život u cjelini da bi se Božija riječ, prenosila, pamtila i proučavala - kazao je muftija Dedović.

U monografiji su predstavljeni najljepši rukopisi mushafa u BiH, od kojih su dva sačuvana u Mostaru.

U hronološkim prikazima razvoja kaligrafskih prepisa, formiranje zbirki mushafa, ukrašavanja Božije riječi dr. Dervišević naglasio je kako u uvrštenim rukopisima jasno razvije kako su bosanskohercegovački muslimani uživali u ljepotama te Božanske riječi.

- Svaki od ovih mushafa može biti posebno obrađen i kao roman, studija pa čak i kao dokumentarni film, a mi smo u ovoj knjizi samo sumirali osnovne činjenice - istakao je Dervišević.

U izlaganju je prepričao historijat jednog od vanredno lijepog prepisa kur'anskog teksta koji se čuvao u banjalučkoj Ferhadiji.

Naveo je i mišljenja poznatih svjetskih stručnjaka koji za rukopisne zbirke mushafa drže da se radi o remek djelima islamske umjetnosti knjige.

Mushafi koje su uvrstili u monografiju nalaze se u javnim i privatnim zbirkama i kolekcijama mushafa.

- Knjiga koja je objavljena na bosanskom i engleskom jeziku je okrenuta istraživačima širom svijeta. U tom smislu Bosna je neotkriveno blago - poručio je Dervišević.

Ideja pisanja knjige u sistematiziranja prikaza mushafa u monografiju stara je više od 30 godina kako je to na promociji kazao prof. dr. Ćazim Hadžimjelić.

 

On je tokom svoje profesionalne karijere, vrsnog kaligrafa, restauratora imao priliku da se susretne sa sličnim rukopisima širom islamskog svijeta, no najemotivnije je vezan za rukopise iz Bosne i Hercegovine.

Prema njegovoj ocjeni svaki od obrađenih primjeraka mushafa dovoljno je poticajan da izradu doktorskih disertacija.

- Nismo išli u teološke rasprave. Htjeli smo s umjetničkog aspekta da predstavimo koje bogatstvo, eksponate nulte kategorije mi u BiH danas imamo - kazao je Hadžimejlić.

Knjiga ima 360 stranica. Na prostoru BiH naišli su na 1.300 mushafa koji su prepisani rukom. Nisu uvrstili sve u monografiju, samo one specifične.

Mushafi predstavljeni u monografiji obradom i prezentacijom samim tim činom ostat će zaštićeni kao bosanskohercegovačko nacionalno blago.

Knjigu je nakon promocija u Španiji i Engleskoj krovno udruženja historičara islamske umjetnosti sa sjedištem u Americi kao jedno od najznačajnijih knjiga objavljenih u prošloj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.