open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Predstavnici BiH i Hrvatske o ilegalnim migracijama, readmisiji, zajedničkim patrolama...
Zoran Galić, direktor Granične policije, i Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, sa svojim saradnicima, održali su radni sastanak s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.
13.02.2020. u 14:27
get url
text

Hrvatsku delegaciju predvodili su Jozo Šuker, zamjenik glavnog direktora MUP-a Hrvatske i Zoran Ničen, načelnik Uprave za granicu MUP-a, a u ime BiH sastanku je prisustvovao i Đuro Knežević, v.d. direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na sastanku je razgovarano o readmisiji, mješovitim patrolama, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realizuju s ciljem sprečavanja krijumčarenja ljudi. Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete saradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja, naveli su iz Granične policije BiH.

Galić je istakao važnost saradnje policijskih agencija sa susjednim zemljama, kako bi se što učinkovitije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija.

- Policijski službenici GPBiH su prošle godine odvratili 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susjednih zemalja. GPBiH nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara, stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete suradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama - kazao je Galić.

Ujić je naglasio kako BiH poštuje potpisani sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom.

- Više od 85 posto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je riješeno - pojasnio je Ujić.

Posebno je istaknuo da funkcioniše skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom, o čemu će se u narednom periodu razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom te je izrazio i potrebu održavanja redovitih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u saradnji partnerskih agencija dvije države.

- Zadaća nam je da unaprijedimo suradnju u svim segmentima našeg djelovanja na granici Republike Hrvatske i BiH, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra MUP-a RH i ministra sigurnosti BiH. To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sustava readmisije i sustava mješovitih ophodnji, bez namjere da BiH bude 'hot-spot' za ilegalne migrante - izjavio je Šuker.

Također, Šuker je zamolio partnerske agencije u BiH da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od strane hrvatske policije, kako bi se isti istražili od mjerodavnih tijela.

Prisutni su se složili i zaključili kako je unaprjeđenje saradnje s MUP-om RH primarni cilj policijskih agencija u BiH, te kako je potrebno češće i redovnije održavanje zajednički sastanaka, zaključili su iz Granične policije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.