open-navfaktor-logo
search
Zahtjev nadležnima
Predstavnici bošnjačkih povratnika u Gacko: Vratiti zastavu s ljiljanima na Spomen obilježje šehidima
Udruženje povratnika i predstavnici bošnjačkih povratnika u Gacko u Bosni i Hercegovini uputili su nadležnima u Općini Gacko, koja se nalazi u bh. entitetu Republika Srpska, zahtjev za vraćanje zastave s ljiljanima na Spomen obilježje šehidima i palim borcima koje se nalazi u Mjesnoj zajednici Kula, javlja Anadolija.
04.03.2022. u 17:34
get url
text

Zahtjev su uputili načelniku općine Ognjenu Milinkoviću, predsjedniku Skupštine Općine Rajku Papoviću i komandiru Policijske stanice Gacko Ivanu Maljeviću.

- Saznali smo i obaviješteni iz više izvora da je zastava bošnjačkog naroda s ljiljanima poslije odavanja počasti ubijenim i poginulim Bošnjacima 1. marta u Kuli skinuta sa jarbola kod spomen obilježja od strane "nepoznatih osoba", uz saglasnost policijske stanice Gacko, kao i kamera prije skidanja zastave, što predstavlja kršenje ljudskih prava, u ovom slučaju Bošnjaka i ugrožavanje mirnog života povratničke populacije u MZ Kula kao i skrnavljenja vjerskih spomenika - navodi se u zahtjevu.

Napominje se kako očekuju da zastava s ljiljanima bude vraćena na mjesto gdje je ranije bila postavljena.

- U ime Bošnjaka povratnika u općinu Gacko, MZ Kula, i Udruženja Bošnjaka Gacka, obraćamo vam se sa ovim zahtjevom da zastavu sa ljiljanima vratite na mjesto gdje je bila i postavljena kao i kameru za snimanje. Ovo što ste uradili je unaprijed isplanirana aktivnost koja za posljedicu ima, kako smo napomenuli, ugrožavanje povratnika i njihovog opstanka na svojim stoljetnim ognjištima. Mi koji smo preživjeli strahote i golgotu izvršenih zločina 1992. godine u Gacku znamo čemu ovo vodi. Poruka ovog čina je jasna: ako ne može zastava jednog naroda, onda ne može ni narod. Godinama nas uništavate infrastrukturno, ekološki, a sada je na red došlo da ne može ni etničko ime, izraženo simbolima - naglašava se u zahtjevu.

Dalje je istaknuto da "s obzirom na to da se radi o ozbiljnom incidentu kojim se ugrožava mir, obratit ćemo se EUFOR-u kao i međunarodnim organizacijama i ambasadama u Bosni i Hercegovini".

Na kraju se navodi da očekuju da njihov zahtjev bude ispunjen kao i da im se uputi izvinjenje.

Zahtjev su uputili Regionalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Istočna Hercegovina, Općinski odbor SDA Gacko, Medžlis Islamske zajednice Gacko i Udruženje povratnika u Gacko. Zahtjev su potpisali Halid Čustović i Suad Džanković.

Halid Čustović, predsjednik Udruženja Borčana i Gačana "Izvor Neretve – Gacko", kazao je da su u četvrtak u Mostaru održali sastanak i odlučili da pošalju zahtjev nadležnima u Općini Gacko u vezi sa uklanjanjem zastave s ljiljanima.

Istakao je također da je zastava s ljiljanima na Spomen obilježje postavljena prije 20 godina i da do sada nisu doživjeli ovakav incident u vezi sa zastavom.

- Lično sam iznenađen ovim činom zbog dosadašnje višegodišnje dobre saradnje sa predstavnicima vlasti i Pravoslavne crkve - kazao je Čustović.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred Centralnog šehidskog obilježja u Kuli Fazlagića u Gacku, općini na jugoistoku Bosne i Hercegovine, obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su tada prisustvovali predsjednik Regionalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Istočna Hercegovina Ramiz Šemić, potpredsjednik Regionalnog odbora SDA Istočne Hercegovine Halid Čustović, predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Gacko Enis Tanović i drugi bošnjački zvaničnici i građani.

U općini Gacko trenutno živi oko 120 povratnika Bošnjaka, a prije rata bilo ih je 3.680.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.