open-navfaktor-logo
search
Potočari
Predstavnici državne institucije za memorijalizaciju žrtava holokausta u Austriji posjetili MC Srebrenica
U posjetu Memorijalnom centru Srebrenica danas je došla grupa iz Mauthausen memorijala u Austriji.
18.10.2022. u 18:46
get url
text

Mauthausen memorijal je vodeća državna institucija za memorijalizaciju žrtava holokausta u Austriji koja je posvećena komemoraciji, edukaciji, ali i podizanju svijesti o antisemitizmu, rasizmu i antidemokratskim tendencijama.

U Potočarima je danas boravila direktorica Mauthausen memorijala Barbara Glück, zajedno sa još troje svojih kolega, koji su imali priliku razgovarati sa direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem i pomoćnikom direktora Amrom Begić Fazlić, o izazovima memorijalizacije i borbe protiv negiranja zločina.

Gosti iz Mauthausena su posjetili Spomen sobu i izložbe Memorijalnog centra posvećene genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Nekoliko provedenih sati u Memorijalnom centru Srebrenica nas je ostavilo bez riječi. Imamo toliko pitanja sa kojima se vraćamo nazad, toliko toga za promišljanje. Ono što smo vidjeli danas govori koliko je ogroman posao koji se radi u Memorijalu. Izložba "Koracima onih koji (ni)su prešli" dotiče čovjeka, ali u isto vrijeme i informira, tjera svakoga da razmisli o tome šta Memorijal treba da čini. Ovo je bio prvi, ali ne i zadnji put da dolazimo, nastavićemo da radimo jedni s drugima, da razmjenjujemo iskustva, da naučimo kako razgovarati sa ljudima i kako ih edukovati o onome što je danas memorijalizacija - poručila je Glück.

Suljagić napominje da od gostiju iz Mauthausen memorijala može prije svega mnogo toga naučiti, ali i razmijeniti iskustva i izazove kada je riječ o razvijanju kapaciteta memorijala.

- Smatram izuzetno značajnim povezivanje institucija koje su posvećene memorijalizaciji žrtava genocida i Holokausta i posvećeni smo daljem razvoju tih partnerstava kada je u pitanju Memorijalni centar Srebrenica - kazao je direktor Suljagić.

U posljednje dvije godine, Memorijalni centar Srebrenica je razvio partnerstva sa više od 40 organizacija i institucija u Bosni i Hercegovini, regionu ali i širom svijeta. Ovo je rezultat rada na projektu "Istina, dijalog, budućnost" koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koji za cilj ima razvijanje institucionalnih kapaciteta Memorijalnog centra. Riječ je o organizacijama i institucijama kojima su glavne sfere djelovanja memorijalizacija, tranzicijska pravda i arhivska i muzejska djelatnost.

Odbor za dijalog Memorijalnog centra Srebrenica koji čine predstavnice udruženja preživjelih genocida u Srebrenici, članovi akademske zajednice i aktivisti u oblasti tranzicijske pravde će ovog mjeseca posjetiti Mauthausen memorijal i odati počast žrtvama nacizma.

Također, imat će priliku da razgovaraju sa kustosima i drugim uposlenicima Mauthausen memorijala tokom posjete, gdje će obići sve lokacije nekadašnjeg zloglasnog koncentracionog logora. Ovo će biti prva posjeta ovog tipa, a planirano je još deset do kraja 2023. godine.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da su partnerstva i saradnja sa memorijalima širom svijeta od izuzetnog značaja za razvoj memorijalizacije u BiH, te da institucije sa dužim iskustvom u ovoj oblasti mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse u razvijanju obrazovnih kapaciteta, arhivske građe ali i muzejske oblasti u cjelini.

- Na tome želimo raditi više u bližoj budućnosti i razvijanje mreže partnerskih organizacija je ključan u tom procesu - zaključili su iz Centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.