open-navfaktor-logo
search
Odbrambeni kapaciteti
Predstavnici NATO direkcije u Sarajevu: Razgovarano o paketu pomoći za spremnost BiH da odgovori na prijetnje
Predstavnici NATO-ove direkcije za izgradnju odbrambenih kapaciteta posjetili su Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine te na stručnom nivou razgovarali o mogućim modalitetima praktične realizacije NATO-ove incijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) vojno-sigurnosnih institucija BiH.
11.10.2022. u 12:38
get url
text

Na uvodnom sastanku, ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je delegaciju iz Glavnog sjedišta Sjevernoatlantskog saveza (NATO) iz Brisela, koju je predvodio vođa tima inicijative DCB Bora Onen, a uz Rohana Maxwella, koji u NATO-u vodi partnerski program Procesa planiranja i revizije (PARP) za BiH, u razgovoru je učestvovala i zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha. 

Na sastanku je razgovarano o osnovnoj metodoligiji rada na usuglašavanju paketa pomoći vojno-sigurnosnim institucijama BiH, koji bi trebao pomoći Bosni i Hercegovini da bude spremnija za odgovore na savremene prijetnje i zlonamjerne utjecaje izvana.

- Na samitu NATO-a, održanom u junu u Madridu, identificirali smo naše buduće puteve saradnje - konstatirao je u uvodu ministar Podžić i dodao:

- Pored odluka o Novom strateškom konceptu, za nas je važno što je NATO odobrio paket mjera predviđen ovom Inicijativom. To je odgovor na potrebe i zahtjeve MOBiH za podrškom, kako bi se ublažilo pitanje nedostatka resursa, a nažalost generiranim i višegodišnjim neusvajanjem vojnog budžeta BiH.

Dodao je da je iz navedenog dokumenta jasna namjera NATO-a da predviđene mjere imaju za cilj pomoći u jačanju otpornosti Bosne i Hercegovine i pomoći BiH da se suprotstavi svakom potencijalnom zlonamjernom utjecaju, u svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi.

- Ovim je NATO-savez još jednom pokazao trajnu predanost miru, stabilnosti i reformskim procesima u BiH i na Zapadnom Balkanu - zaključio je Podžić, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

U svome obraćanju, Bora Onen je istaknuo kako su ovim progamom pomoći, uz BiH, obuhvaćene Gruzija i Moldavija, ali i zemlje poput Iraka, Jordana, Tunisa i Mauritanije, kao i Organizacija Ujedinjenih nacija. Napomenuo je da pomoć u izgradnji kapaciteta načelno ne obuhvata nabavku ubojnih sredstava te da se takav vid pomoći inače dogovara na bilateralnom nivou s pojedinačnim članicama NATO-a.

- U svakom slučaju, cilj NATO-a je pružiti potporu Bosni i Hercegovini u onome što joj je najpotrebnije. Očekujemo da konkretan paket pomoći bude usvojen i službeno potvrđen u februaru 2023. godine - zaključio je Onen.

Nakon uvodnog sastanka, kojem su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, kao i šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić, usljedio je susret na stručnom nivou, na kojem se razgovaralo o konkretnim oblicima pomoći. U razgovorima je učestvovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem. General Mašović je konstatirao da je poseban značaj ove inicijative što će podržati ne samo podizanje kapaciteta Oružanih snaga BiH, nego i odbrambeno-sigurnosne sposobnosti same države Bosne i Hercegovine.

U narednim danima, predstavnici NATO-ove direkcije za izgradnju odbrambenih kapaciteta u Sarajevu će razgovarati s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i nekim od sigurnosnih agencija podređenih ovom ministarstvu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.