open-navfaktor-logo
search
Podrška 12.000 građana
Predstavnici NVO Schmidtu prezentirali Principe za izmjene Ustava BiH
Predstavnici nevladinih organizacija Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i Društva za ugrožene narode susreli su sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.
09.11.2021. u 15:32
get url
text

Susret organizacija civilnog društva sa visokim predstavnikom u BiH održan je danas u prostorijama OHR-a u Sarajevu.

Tokom gotovo trosatnog susreta predstavnici NVO prezentirali su visokom predstavniku Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, koje je do danas podržalo više od 12.000 građana BiH putem web aplikacije www.izmjeneustava.com. Nevladine organizacije instistirale su da se neophodne Ustavne promjene moraju bazirati na presudama međunarodnih sudova i demokratskim stečevinama EU koje važe u svim evropskim državama. Također, Schmidtu su uručena i otvorena pitanja nevladinih organizacija predstavnicima međunarodnih zvaničnika, posebno liderima SAD-a, EU-a, Ruske Federacije i državama koje imaju svoje ambasadore u PIC-u.

Visoki predstavnik pozdravio je aktivnosti civilnog sektora ističući značaj i ulogu koje ove organizacije imaju kao glas građana Bosne i Hercegovine iz svih naroda i reda Ostalih.

Ovom prilikom istaknuto je da je u predstojećim procesima neophodno aktivnije učešće civilnog društva, posebno onih struktura koje se zalažu za uspostavu Bosne i Hercegovine na temeljima vladavine prava i odredbi Evropske konvencije o temeljnim ljudskim pravima i slobodama. Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da uživaju ista prava i slobode koje važe za građane država Evropske unije.

Organizacije su iskazale punu podršku Uredu visokog predstavnika i njegovim aktivnostima koje će biti usmjerene na stabilizaciju prilika u bh. društvu i euroatlanskim perspektivama Bosne i Hercegovine.

Susreti organizacija i OHR-a biće nastavljeni uz konkretizaciju tema i otvorenih pitanja koji se tiču napretka Bosne i Hercegovine prema euroatlanskim integracijama, saopćio je Ured za koordinaciju NVO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.